Cvartetul din Alexandria

„Cvartetul din Alexandria” este una dintre operele pe care s-ar putea să le studiezi la disciplina literatură universală, motiv pentru care este foarte important să știi care sunt secvențele cheie ale acestei opere. 

Astfel, dacă îți dorești să fii 100% pregătit pentru ora de literatură universală, nu trebuie decât să citești materialul „Cvartetul din Alexandria - Rezumat”. Profesorii noștri au inclus date despre tema operei, personaje, dar și alte informații folositoare.

Citește rezumatul operei „Cvartetul din Alexandria” și vei afla ce se petrece în fiecare dintre cele patru volume.

Rezumat

„Cvartetul din Alexandria” e un roman în patru volume compus de scriitorul britanic Lawrence Durrell între anii 1957 și 1960. Acțiunea operei decurge înaintea și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Lawrence Durrell a fost un martor conștient al vremii sale, în care apare o nouă mare perspectivă științifică asupra lumii. Această conștiință se reflectă în opera sa, „Cvartetul din Alexandria” fiind un fel demonstrație literară a teoriilor lui Sigmund Freud și Albert Einstein. Astfel, autorul însuși își declară ambiția în prefața celui de-al doilea volum, intitulat „Balthazar”, spunând că proza sa este o explorare a teoriei relativității și a noțiunilor psihologice ce descriu o relație de tip continuu între subiect și obiect. În acest sens, primele trei volume din Cvartet, oferă aceeași succesiune de evenimente, însă de fiecare dată, o altă perspectivă asupra lor. Iar al patrulea volum este o contemplație a schimbărilor aduse de trecerea timpului, un fel de epilog extins, care adaugă câțiva ani la perioada surprinsă de repetate ori în primele trei volume.

În primul volum, „Justine”, este făcută schița unei galerii de personaje pe care autorul, mai apoi, le va dezvolta în următoarele două, mai ales lăsând perspectivele subiective ale acestora să se confrunte cu același set de evenimente. L. G. Darley este personajul narator și un alter ego al autorulu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in