Cugetările de Blaise Pascal
Programa pentru disciplina literatura universală prevede studierea lucrării „Cugetările”, a lui Blaise Pascal, motiv pentru care profesorii noștri au făcut un scurt rezumat al operei și au inclus ideile principale pe care trebuie să le cunoști pentru a putea da răspunsurile corecte la școală.
Așadar, citind „Cugatările - Rezumat” vei afla că opera se adresează unui public foarte larg, principalul subiect dezbătut de autor fiind omul, condiția sa în lume și existența sa spirituală, în felul acesta Pascal oferind unul dintre textele fundamentale ale gândirii moderne.
Rezumat
„Cugetările” lui Blaise Pascal au fost descoperite după moartea autorului, printre manuscrisele sale. Aceste fragmente, editate și publicate pentru prima dată în anul 1669, ar fi făcut parte dintr-o lucrare menită să apere și să justifice religia creștină, împotriva tendințelor scepticiste și a gândirii libere. Înainte de toate, Blaise Pascal a fost el însuși un om al rațiunii, ca matematician, fizician și inventator, cu o contribuție și influență deosebită pentru modernitate. Prin această operă însă, chiar fiind neterminată, autorul – o figură exemplară a clasicismului – se dovedește a fi un teolog la fel de important precum era și ca om de știință, care susține tocmai prin mijloacele rațiunii credința în Dumnezeu.
În „Cugetările” sale, Blaise Pascal privește omul ca fiind cuprins între condiția sa laică și cea spirituală. Omul este orgolios și înclinat spre satisfacerea plăcerilor senzuale, însă astfel, el nu-și poate găsi niciodată pacea interioară și adevărata fericire, ci numai descoperindu-l pe Dumnezeu. În viziunea lui Pascal, omul este caracterizat de o insatisfacție ...