Corbul (interpretarea versurilor)
„Corbul”, poemul narativ scris de Edgar Allan Poe, este unul dintre textele pe care le vei studia la disciplina literatură universală în cadrul capitolului „Omul romantic”. Dacă vrei să vezi cum au interpretat profesorii versurile acestui poem, dar și pentru a reuși să scrii eseuri complete și bine documentate îți recomandăm să citești materialul „Corbul | Edgar Allan Poe - Rezumat (Interpretarea versurilor)”. Eseul a fost conceput asemenea unui rezumat, iar limbajul este unul cât mai pe înțelesul tău.
Rezumat
„Corbul” este un poem narativ scris de Edgar Allan Poe, unul din marii reprezentanți ai romantismului american. Această operă a fost publicată pentru prima dată în 1945, în ziarul „New York Evening Mirror” și rămâne de la acea vreme una din cele mai populare capodopere ale genului. „Corbul” se remarcă prin muzicalitatea versurilor și atmosfera lugubră în care este surprinsă alienarea mentală a eului poetic, un bărbat tânăr, nenumit, care plânge moartea iubitei sale. Căderea sa în nebunie e precipitată de vizita unui corb vorbitor. Singurul cuvânt pe care acesta îl spune e „Nevermore” (ce poate fi tradus ca „niciodată”, sau mai precis „nici când altcândva”). Aceast cuvânt, repetat obsedant de corb, devine răspuns invariabil la toate întrebările, din ce în ce mai febrile, ale tânărului și la ultimele speranțe ale acestuia, legate de revederea după moarte a iubitei sale Lenore.
Târziu, la miezul nopții, într-un decembrie sumbru, naratorul nenumit încearcă să-și abată gândurile melancolice, citind. I se pare că, în ciuda orei târzii, cineva bate la ușă. Gândindu-se că este doar „un trecător” care „a bătut întâmplător”, se duce să deschidă. În prag, însă, nu îi apare nimeni și are impresia că aude, repetat de ecou, prin beznă, ...