Contractul social

„Contractul social” este una dintre lucrările de filosofie politică scrise de Jean-Jaques Rousseau. Pentru că este o operă reprezentativă pentru „Epoca luminilor” este posibil să studiezi acest text în clasa a XI-a, la disciplina literatură universală, atunci când vei parcurge capitolul „Omul luminilor”. Așadar, dacă vrei să știi cum ar trebui structurat un rezumat al acestei lucrări, dar și care sunt problematicile puse în discuție, te sfătuim să accesezi materialul „Contractul social - Rezumat”. 

Rezumat

„Contractul social” este o lucrare de filosofie politică, scrisă de Jean-Jacques Rousseau și publicată pentru prima dată în 1762. Această operă reprezentativă pentru „Epoca Luminilor”, este unul din fundamentele teoretice al civilizației europene moderne, deoarece marchează o turnură decisivă spre forme sociale bazate pe principiul „suveranității poporului”, al libertății, egalității și al „înțelegerii voluntare și reciproce dintre cetățeni raționali”.

„Contractul social” în sine e un tip de teorie sau model social, conform căruia este stabilit un raport „rațional” dintre stat și cetățeni. Acesta constă din acordul indivizilor de a renunța la o parte din libertățile lor naturale, în schimbul respectării autorităților și legilor statului, condiția de cetățean a unui stat oferind în schimb protecție și asigurarea drepturilor pe care fiecare individ le are, în egală măsură cu celălalt. 

Centrală în lucrarea lui Rousseau este ideea „suveranității poporului”, prin realizarea căreia se poate ajunge la o organizare socială dreaptă. Această idee este principiul fundamental al „contractului social”. „Indivizibilitatea suveranității poporului” este un alt principiu fundamental, conform căruia puterea într-un stat trebuie să aparțină majorității, fără discriminare, ia...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in