Ciuma

Rezumatul romanului „Ciuma” este redactat de profesorii noștri de limba și literatura română pentru romanul scris de Albert Camus. Citind acest material vei putea observa cele mai importante date despre autor și un rezumat concis, în care sunt prezentate momentele cheie din cele 5 părți ale operei literare.

Rezumat

Publicat în anul 1957, romanul „Ciuma” pune problema naturii destinului și condiției umane. Acțiunea romanului se petrece în orașul Oran, unde izbucnește o epidemie de ciumă. Se presupune că Albert Camus a fost inspirat în alegerea subiectului de epidemia de holeră care a izbucnit în Oran în anul 1849 și care a ucis un mare procentaj din populația acestuia, după ce a fost recent colonizat de francezi. Ca analogie, romanul poate fi interpretat ca fiind una dintre primele mărturii despre flagelul războiului care neagă dreptul la viață al omului. Epidemia de ciumă ce are loc în roman, poate fi asemănată cu expansiunea ciumei brune maro, nazismul, care începe să se răspândească cu zece ani înainte de publicare. Într-o scrisoare trimisă lui Roland Barthes în 1955, Camus afirmă că „Ciuma” este „mai mult decât o cronică a rezistenței, dar nu mai puțin decât atât” și că este o mărturie despre „ceea ce a trebuit îndeplinit și fără îndoială mai rămâne de îndeplinit împotriva terorii și a armei sale neobosite, în ciuda sfâșierilor personale (ale oamenilor)”.

„Ciuma” este un roman clasic existențialist și este structurat în cinci părți. Partea I începe cu data de 16 aprilie, când doctorul Bernard Rieux iese din cabinetul său și vede pe palier un șobolan mort, plin de sânge. Acest fapt îi aduce aminte doctorului de soția sa, care trebuie să plece în următoarea zi la o stațiune din cauza unei...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in