Cidul

Cidul”, tragi-comedia în versuri, scrisă de dramaturgul francez Pierre Corneille, este una dintre operele care s-ar putea regăsi în manualul tău de literatură universală, clasa a XI-a, atunci când vei parcurge capitolul „Omul clasic”. 

Citește „Cidul - Rezumat” și vei afla motivul pentru care opera lui Pierre Corneiile este considerată o operă de referință pentru clasicismul francez.

Rezumat

Cidul” e o tragi-comedie în versuri, scrisă de dramaturgul francez Pierre Corneille. Piesa a fost jucată pentru prima dată în 1667, anul în care a fost publicat și textul. „Cidul” a înregistrat de la apariția sa un mare succes și e o operă originală, deși a fost bazată pe o piesă spaniolă, scrisă în 1618 de Guillem de Castro, intitulată „Las Mocedades del Cid”, în care e tratat aproape același subiect. Însă și această piesă, e inspirată la rândul ei din legenda Cidului, poreclă dată unei personalități istorice reale, pe numele ei adevărat Rodrigo Diaz de Vivar, un nobil și lider militar din Spania medievală. „Cidul” lui Pierre Corneille e prima piesă exemplară din literatura franceză în care e expus conflictul uman interior dintre datorie și pasiune, specific viziunii clasiciste.

Don Rodrigo și don Sanch...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in