Cărarea pierdută

În manualul tău de clasa a IX-a, în cadrul capitolului „Adolescența”, este posibil să întâlnești și un fragment din cadrul operei „Cărarea pierdută” de Alain Fournier și să ai nevoie de un rezumat complet pentru a înțelege opera.

Pentru a te familiariza cu stilul autorului și pentru a înțelege mai bine tema romanului, profesorii noștri de limba și literatura română îți pun la dispoziție un rezumat pe scurt al romanului.

Îți vei aminti astfel evenimentele petrecute în romanul „Cărarea pierdută” și vei putea răspunde corect la exercițiile din manualul școlar.

Citește „Cărarea pierdută Rezumat” pentru o mai bună pregătire la ora de limba și literatura română.

Rezumat

„Cărarea pierdută” este singurul volum antum al scriitorului francez Alain-Fournier. Stins din viață prematur, la numai douăzeci și opt de ani, a publicat această operă în anul 1913, urmând ca, un an mai târziu, să fie trimis în misiune de recunoaștere în regiunea Les Esparges. În război și-a găsit sfârșitul, lăsând în urmă opera de față.

Opera are un puternic caracter autobiografic și este narată la persoana întâi de către unul din personaje, pe nume François Seurel. François este un adolescent de 15 ani. La institutul de învățământ Sainte-Agathe, condus de tatăl lui François, acesta îl întâlnește pe Augustin Meaulnes. Poreclit „Lunganul”, Augustin este cu doi ani mai mare decât François și va deveni prietenul cel mai bun al acestuia.

Cu câteva zile înaintea Crăciunului, unul dintre studenți, pe nume Moucheboeuf, este desemnat să-i aștepte pe bunicii lui François la gara Vierzon. Cu toții se așteptau ca Meaulnes să fie trimis, inclusiv el însuși, motiv pentru care acesta nu se dă bătut și pornește singur cu căruța domnului Florentin spre gară. Noaptea, căruța este returnată, însă nimeni nu știe unde a dispărut Augustin. Meaulnes se întoarce după trei zile, însă nu dezvăluie nimănui unde fusese, iar comportamentul său este deosebit de misterios.

De fapt, Augustin se rătăcise pe drum, ajungând la castelul deținut de domnul de Galais. Acolo se sărbătorea logodna fiului acestuia, Frantz de Galais, a cărui logodnică și-a anulat angajamentul, rupând logodna. Cu această ocazie, Augustin Meaulnes o cunoaște pe sora lui Frantz, pe nume Yvone de Galais, de care se îndrăgostește. Petrecerea a fost întreruptă brusc, cu vestea tristă a ruperii logodnei, în urma căruia Franz a declarat că nu mai dorea să trăiască. În timp ce căruța îl aducea înapoi la St. Agathe, Augustin aude o împușcătură, apoi îl observă pe unul din oaspeții de la petrecere cărând un cadavru.

Întors acasă, Augustin desenează o hartă, încercând să-și amintească drumul la castel. Întrucât i se pare că to...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in