Lock

Călătoriile lui Gulliver

Lock

Romanul „Călătoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift se numără printre operele pe care le vei studia în clasa a XI-a, la disciplina literatură universală. Pentru a putea scrie eseuri de nota 10 și pentru a putea răspunde corect la întrebările profesorului de la clasă este foarte important să cunoști firul epic al acestui text. Vei reuși să îți reamintești momentele-cheie citind materialul „Călătoriile lui Gulliver - Rezumat”. Profesorii noștri au inclus în acest eseu informații despre operă, dar au povestit și aventurile prin care trece personajul principal.

Citește „Călătoriile lui Gulliver - Rezumat” și vei afla ce se petrece în fiecare dintre cele patru cărți ale romanului.

Rezumat

„Călătoriile lui Gulliver”, romanul scris de Jonathan Swift în 1721, a fost publicat prima dată într-o ediție cenzurată în 1726, apărând în varianta completă abia în anul 1735. Eroul omonim și naratorul operei, călătorește pe mare, mai întâi având ocupația de chirurg, iar apoi cea de căpitan al mai multor corăbii. Lemuel Gulliver naufragiază sau ajunge în urma unor peripeții pe câteva insule necunoscute, descoperind astfel diverse populații fantastice, surprinzătoare însă, prin caracteristicile lor umane exagerate. De aceea, „Călătoriile lui Gulliver”, dincolo de fantasticul operei, reprezintă o satiră realistă și revelatoare a naturii umane, care se dovedește a fi inalterabilă în orice formă, oricât de absurdă, de civilizație.

În cartea întâi, Gulliver naufragiază și se trezește pe insula liliputanilor, un neam de „oameni” foarte mărunți, dar abili și ingenioși, care reușesc să îl țină pe erou în captivitate. Liliputanii sunt surprinși să descopere că „omul-munte” are un comportament civilizat și dă dovadă de bunătate sufletească, astfel că decid să îl lase în viață – deși, în continuare, captiv – și îi oferă adăpost printre ei. Pentru ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in