Burghezul gentilom
„Burghezul gentilom” este una dintre operele propuse de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării pentru a fi studiate în clasa a XI, la disciplina literatură universală, în cadrul capitolului „Omul clasic”. Așadar, dacă acest text se regăsește în manualul tău școlar, este foarte important să știi care sunt secvențele cele mai importante pentru a putea rezolva cerințele întâlnite. Vei găsi toate detaliile de care ai nevoie citind „Burghezul gentilom - Rezumat”. Profesorii noștri de limba și literatura română au inclus explicații într-un limbaj simplu și cât mai pe înțelesul tău, astfel că vei reuși să te familiarizezi cu textul.
Citește „Burghezul gentilom - Rezumat” și vei afla toate detaliile relevante despre comedia-balet scrisă de Molière.
Rezumat
„Burghezul gentilom” e o comedie-balet, capodoperă a genului, scrisă de Molière în proză și pusă pentru prima dată în scenă în anul 1670, la curtea lui Ludovic al XIV-lea. Regele Soare a fost amuzat și a apreciat foarte mult această piesă, în care a recunoscut satira unui tip de caracter foarte întâlnit la curtea sa. „Burghezul gentilom” – în sine, o sintagmă vădit contradictorie, ironică – e un personaj înstărit, dar vulgar, care încearcă să afișeze o cultură pe care nu o are și un rafinament fals, cu totul nepotrivit lui, reușind astfel să fie numai ridicol.
Domnul Jourdain este acest burghez care visează să devină gentilom. Ca să-și atingă scopul, el își angajează profesori, care să-l învețe tot ceea ce trebuie să știe pentru a-și dobândi aparența de noblețe. Își alege astfel un maestru de muzică, unul de dans, unul de filosofie și în fine, un maestru de arme. Desigur, eforturile de instruire se risipesc în van, domnul Jourdain nefiind de...