Balada bătrânului marinar

„Balada bătrânului marinar” de Samuel Taylor Coleridge este considerată o capodoperă a romantismului englez, și tocmai pentru că este semnificativă pentru acest curent literar și îi redă foarte bine caracteristicile, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au inclus-o în programa pentru disciplina literatură universală, clasa a XII-a, în cadrul capitolului „Omul romantic”.

Pentru a te ajuta să îți amintești evenimentele care au loc de-a lungul celor șapte părți ale baladei, îți punem la dispoziție rezumatul romanului „Balada bătrânului marinar”.

Rezumat

„Balada bătrânului marinar” de Samuel Taylor Coleridge a fost publicată pentru prima dată în volumul „Balade lirice” apărut în 1798, apoi a fost prelucrat de autor în câteva variante succesive timp de nu mai puțin de treizeci și unu de ani. Această baladă cultă e considerată a fi o capodoperă a romantismului englez, fiind compusă sub cele „două puncte cardinale ale poeziei”, în viziunea lui Coleridge: farmecul familiarului și simplității, și magia supranaturalului. Opera a fost privită de critică mai degrabă ca o baladă narativă, decât lirică și, de asemenea, a fost remarcată structura ei dramatică, momentele acțiunii curgând asemenea actelor unei piese de teatru: „în Partea I e comisă fapta [uciderea albatrosului]; Partea a II-a prezintă începutul pedepsei; în Partea a III-a pedeapsa suferită atinge punctul culminant; Partea a IV-a aduce o <<turnură>>: în plină criză a suferinței bătrânului marinar se naște conștiința solidarității cu alte creaturi [fantastice – supranaturale] și căința pentru cruzimea de care a dat dovadă; în Părțile V și VI se relatează ispășirea eroului și întoarcerea, prin intermediul unor forțe supranaturale, în tovărășia oamenilor; iar Partea a VII-a, ne readuce la scena de început, opera fiind încheiată prin enunțarea moralei pe care aceasta o are”.

Scena de început a baladei are loc pe uscat, în timpul unei nunți. Bătrânul marinar oprește un nuntaș din drumul său spre petrecere, pentru a-i spune povestea bizarei sale călătorii pe mare. La început, nuntașul încearcă să-i reziste bătrânului, dar se oprește să asculte, fiind fermecat de aspectul neobișnuit, aproape nenatural al eroului, care îl fixează cu un „ochi aprins”. Mai demult, povestește acesta, plecase pe mare împreună cu alte două sute de marinari. Ziua era însorită, plăcută, cerul senin...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in