Aventurile lui Arthur Gordon Pym

„Aventurile lui Arthur Gordon Pym” este singurul roman al lui Edgar Allan Poe și este considerată una dintre cele mai reprezentative opere ale romantismului american. Acest text a fost inclus și în programa pentru disciplina literatură universală, clasa a XII-a, în cadrul capitolului „Omul romantic”, de aceea este foarte important să cunoști secvențele importante ale firului epic înainte de a studia acest roman la școală. 

Citește rezumatul romanului „Aventurile lui Arthur Gordon Pym” pentru a vedea cum este evidențiată tema călătoriei în romanul lui Edgar Allan Poe.

Rezumat

Aventurile lui Arthur Gordon Pym”, apărut în 1838, e singurul roman scris de Edgar Allan Poe, maestru american al prozei scurte fantastice. Narațiunea este făcută de personajul eponim, iar opera în sine se prezintă la început sub forma unei povești convenționale de aventuri pe mare. Însă, dincolo de evenimentele extraordinare pe care Arthur Gordon Pym le surprinde cu realism, romanul dobândește o mare ambiguitate, devenind straniu și cum s-a spus adesea, „greu de clasificat”. A fost privit ca o parodie a romanelor de călătorii și chiar a scrisului romanesc în sine, ca o alegorie spirituală, bildungsroman, sau pur și simplu, o farsă narativă. E totuși considerată a fi o operă reprezentativă a romantismului american, prin accentul pus asupra trăirilor subiective a personajului principal și hiperbolizarea forțelor naturii.

Eroul romanului își începe povestirea vorbind despre buna creștere pe care a avut-o. Făcându-și studiile în New Bedford, se împrietenește cu Augustus Barnard, fiul unui căpitan de corabie. Prin povestirile pe care acesta i le spune, Augustus trezește în Pym fascinația pentru călătoritul pe mare și o dorință puternică de a explora lumea. Cei doi navighează împreună, iar în timpul unei expediții sunt prinși de o furtună care aproape le aduce sfârșitul. Aceștia sunt salvați în ultimul moment de o corabie pescărească. Pericolul prin ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in