Așteptându-l pe Godot
„Așteptându-l pe Godot - Rezumat” reprezintă un rezumat redactat de către profesorii noștri de limba și literatura română. În acest material vei găsi informații importante despre contextul în care a apărut această operă dramatică și momentele-cheie ale acțiunii din piesa de teatru.
Rezumat
„Așteptându-l pe Godot” e prima piesă de teatru pe care Samuel Beckett, autor de origine irlandeză, o scrie direct în limba franceză, Franța fiind țara sa adoptivă, unde acest scriitor își petrece anii de maturitate literară. Pentru opera sa scrisă mai întâi în franceză, dar pe care tot el o traduce cu fidelitate și în engleză, lui Beckett îi va fi decernat premiul Nobel pentru literatură. Perioada de creație a piesei s-a desfășurat în toamna și iarna anilor 1948-1949. Însă, timp de câțiva ani după aceea, editorii care primesc manuscrisul refuză să publice această operă, nefiind pregătiți, desigur, să-i recunoască valoarea literară, dat fiind caracterul ei „revoluționar”.
Astfel, „Așteptându-l pe Godot” vede lumina tiparelor abia în 1952 și, încă odată, producția ei este refuzată de numeroși directori de teatru, până când piesa este în sfârșit pusă în scenă anul următor, la Théâtre de Babylone, în Paris. Odată cu difuzarea sa, publicul este pus în fața unei piese cu totul neașteptată, care frapează prin opoziția ei formală față de regulile cunoscute și acceptate ale teatrului tradițional. Pe bună dreptate, opera lui Beckett a fost numită de critică „anti-teatru”, pentru subiectul ei imprecis, funcția incertă a personajelor și ambiguitatea cadrului spațiu-timp. Totuși, enorma controversă pe care o stârnește, va fi egalată în scurt timp de popularitatea și recunoașterea oficială a piesei. Fiind azi în mod indiscutabil una din marile capodopere ale literaturii universale moderne, „Aște...