Arta poetică de Nicolas Boileau
Rezumatul operei „Arta poetică”, scrisă de Nicolas Boileau, este un material care te va ajuta să înțelegi textul pe care este posibil să îl studiezi în clasa a XI-a, la disciplina literatură universală, în cadrul capitolului „Omul clasic”.
Trebuie să știi că „Arta poetică” a lui Nicolas Boileau e constituită din o mie o sută de versuri alexandrine și e împărțită în patru cânturi, iar în acest material vei găsi o prezentare pe scurt și cât mai pe înțelesul tău a celor patru cânturi.
Accesează rezumatul nostru literar creat pentru „Arta poetică | Nicolas Boileau” și vei reuși să obții notele pe care ți le dorești la literatură universală.
Rezumat
„Arta poetică” de Nicolas Boileau e un poem didactic, apărut în anul 1674. Prin această operă, autorul tratează regulile fundamentale ale compunerii clasice în versuri și maniera în care această artă trebuie abordată pentru a fi adusă cât mai aproape de perfecțiune. Lucrarea lui Boileau în sine e exemplară în acest sens, prin echilibrul și muzicalitatea versurilor alexandrine în care e scrisă. Boileau e primul mare teoretician al clasicismului, la fel de important pentru această perioadă literară, cum au fost Horațiu și Artistotel, în antichitatea romană, respectiv cea greacă. Ideea ce stă la baza teoriei clasice e aceea că frumosul decurge din adevăr.
„Arta poetică” a lui Nicolas Boileau e constituită din o mie o sută de versuri alexandrine și e împărțită în patru cânturi. În primul cânt, autorul afirmă necesitatea unui talent înnăscut, fără de care scriitura poetică ar fi imposibilă. Totuși, susține Boileau în continuare, talentul nativ nu poate fi suficient în sine, poetul fiind dator să muncească riguros pentru a-și cultiva darul. Ca să-și merite numele și pentru a practica într-adevăr această artă, el trebuie să țină cont de regulile poeziei. Conform lui Boileau, perfecțiunea artistică e atinsă numai atunci când geniul e însoțit de respectul față de reguli: „Când nu-i stăpân pe limbă oricât ar fi de mare / Poetu-ntotdeauna e scrib fără valoare”. Aici Boileau susține – cu argumentele sale – și ideea împrumutată de la Horațiu, conform căreia rațiunea trebuie să primeze în fața compoziției: „Nainte de a scrie învață-te-a gândi / De-i limpede ideea sau nu-i...