Antigona

„Antigona - Rezumat” este ajutorul de care ai nevoie pentru ca pregătirea ta la disciplina literatură universală să fie de nota 10. Tragedie scrisă de Sofocle și, totodată, ultima piesă din din trilogia care urmărește destinul lui Oedip și a descendenților săi, „Antigona” este un text pe care îl vei studia în clasa a XI-a.

Rezumat

„Antigona” de Sofocle e o tragedie de sine stătătoare, însă ea poate fi considerată ca fiind ultima piesă din trilogia care urmărește destinul lui Oedip și a descendenților săi. În „Oedip rege”, Antigona apare doar menționată, alături de sora sa, Ismena, în rugămintea tatălui lor. Acesta cere lui Creon, noul rege, să le ocrotească împotriva mâniei poporului teban, cele două fiind copile infame, roade ale incestului. În următoarea piesă, „Oedip la Colonos”, Antigona și Ismena își însoțesc tatăl orb în exil. Aici, cea dintâi se remarcă prin spiritul ei ocrotitor și prin dârzenia cu care înfruntă obstacolele întâlnite, astfel dând sens numelui pe care îl poartă și care înseamnă „cea demnă de părinții săi” sau „cea care ține loc părinților săi”. În piesa omonimă, excelența sufletească a Antigonei atinge tragicul, aceasta numărându-se nu numai printre primele personaje feminine sublime ale literaturii, dar și printre cele memorabile și exemplare. În această tragedie e înfățișată rectitudinea morală a eroinei, care luptă împotriva justiției crude, profanatoare, a tiranului Creon. Conflictul dintre cei doi înfățișează o temă centrală a operei: opoziția dintre legea divină și cea umană. Alte teme, care de asemenea corespund conflictului, sunt acelea ale liberului arbitru împotriva destinului sau determinarea virtuoasă împotriva puterii abuzive.

Acțiunea piesei se petrece după moartea lui Oedip la Colonos. Antigona și sora sa se hotărăsc să se întoarcă în Teba, pentru a-și ajuta frații, Eteocle și Polinike. Ele încearcă să prevină împlinirea unei profeții care spunea că cei doi se vor omorî unul pe celălalt, într-o bătălie pentru tronul Tebei. Ajungând, însă, în cetatea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in