Revoluția română din 1989
Pe scurt despre contextul revoluției din 1989
Anul 1989 a reprezentat o schimbare nu doar pentru România, ci și pentru celelalte state din blocul comunist. Se împliniseră aproape 45 de ani de când Churchill rostea faimosul său discurs conform căruia o Cortină de Fier (comunismul) a căzut asupra Europei. Regimul comunist avea să ia sfârșit începând cu celebrul „drum al trabantelor” și căderea Zidului Berlinului. Dacă Cehia a renunțat pe cale amiabilă la comunism, în România revoluția pentru înlăturarea comunismului a fost una violentă. Uniunea Sovietică avea să mai supraviețuiască până în anul 1991.
Spre deosebire de celelalte state din cadrul Pactului de la Varșovia, România s-a îndepărtat de URSS. Ceaușescu a respins reformele susținute de noul conducător al URSS-ului, Gorbaciov, stârnind antipatia nu doar a comuniștilor europeni, ci și a Occidentului.
Românii erau nemulțumiți de nivelul de trai mai ales din timpul ultimilor ani de comunism. Primele proteste au apărut în luna noiembrie 1989 când un grup de studenți din Cluj-Napoca solicitau, în stradă, ca regimul să ia atitudine și să reformeze diferitele palier...