Revoluția română din 1989

Pe scurt despre contextul revoluției din 1989

Anul 1989 a reprezentat o schimbare nu doar pentru România, ci și pentru celelalte state din blocul comunist. Se împliniseră aproape 45 de ani de când Churchill rostea faimosul său discurs conform căruia o Cortină de Fier (comunismul) a căzut asupra Europei. Regimul comunist avea să ia sfârșit începând cu celebrul „drum al trabantelor” și căderea Zidului Berlinului. Dacă Cehia a renunțat pe cale amiabilă la comunism, în România revoluția pentru înlăturarea comunismului a fost una violentă. Uniunea Sovietică avea să mai supraviețuiască până în anul 1991.

Spre deosebire de celelalte state din cadrul Pactului de la Varșovia, România s-a îndepărtat de URSS. Ceaușescu a respins reformele susținute de noul conducător al URSS-ului, Gorbaciov, stârnind antipatia nu doar a comuniștilor europeni, ci și a Occidentului.

Românii erau nemulțumiți de nivelul de trai mai ales din timpul ultimilor ani de comunism. Primele proteste au apărut în luna noiembrie 1989 când un grup de studenți din Cluj-Napoca solicitau, în stradă, ca regimul să ia atitudine și să reformeze diferitele palier...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in