Anul 1848 în Europa

Citește în acest referat o prezentare clară a revoluțiilor ce au marcat anul 1848 în Europa! Mai jos este un fragment din referat, din care afli din ce parte a Europei au pornit revoluțiile din anul 1848.

Valul revoluţionar european a debutat timid, în luna ianuarie a anului 1848 în extremităţile Peninsulei Italice, unde protestatarii italieni s-au răsculat în Milano şi Palermo. În timp ce milanezii luptau împotriva unei măriri a taxelor impusă de autorităţile austriece, sicilienii doreau să implementeze o monarhie constituţională în Regatul celor Două Sicilii, condus în mod autoritar de către regele Ferdinand al II-lea. Dar imboldul puternic nu a venit din Italia, ci din ţara vecină, Franţa.

În perioada 1830-1840, Franţa cunoscuse o aşa-zisă „Epocă de Aur” sub conducerea lui Ludovic-Filip I, denumit şi „Regele Cetăţean” datorită reformelor sale liberale. Dar datorită recesiunii economice apărute la începutul deceniului patru al secolului al XIX-lea, guvernul francez s-a discreditat în faţa atât a muncitorilor cât şi a studenţilor ţării. În urma unei decizii de a interzice întâlnirile politice, a provocat un protest pe străzile Parisului. De frica unei noi revoluţii sângeroase, regele Ludovic-Filip I a decis să abdice şi s-a autoexilat în Marea Britanie. Parizienii au instituit astfel a Doua Republică Franceză, stârnind un entuziasm în întreaga ţară şi nu numai.

...

Află multe alte informații despre revoluțiile din anul 1848 în Europa accesând referatul acesta!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in