Agenți, procese și forme de relief

Prin relief se înțelege ansamblul neregularităților scoarței terestre, acestea apărând ca trepte altimetrice și forme geometrice inegale.

Agenții geomorfologici reprezintă factori cu o importanță mare în generarea formelor de relief prin următoarele procese: eroziune, transport și acumulare.

Agenții sunt grupați în interni (endogeni), cei care se manifestă în interiorul scoarței și agenți externi (exogeni), cei care se manifestă la exteriorul scoarței.

Agenții interni și relieful creat

 1. Mișcările tectonice – reprezintă deplasări ale materiei, fiind generate de energia rezultată în timp de dinamica pe verticală sau pe orizontală a blocurilor scoarței, desfășurându-se pe spații limitate ca întindere. Modul de manifestare și rezultatele acestora le împart în:
 • Mișcări orogenice, care au ca rezultat munții de încrețire, reprezentați de lanțuri cu lungimi de la sute la mii de kilometri. În ultimii 600 milioane de ani s-au produs orogenezele: caledonice (în România - Podișul Casimcea, iar în Europa – Munții Scandinaviei, Penini și Scoției), hercinice (Munții Măcin, Ural, Pădurea Neagră, Podișul Central) și alpine (Alpii, Carpații, Himalaya);
 • Mișcări epirogenice – reprezintă mișcări lente ale scoarței pe verticală. Acestea se produc, cu precădere, în regiunile continentale, fie sub forma unor ridicări (epirogeneză pozitivă – altitudinile cresc și se extinde suprafața de uscat), fie sub forma unor coborâri (epirogeneză negativă­ – scad altitudinile și se restrânge suprafața de uscat).
 1. Magmatismul – reprezintă totalitatea fenomenelor legate de deplasarea și consolidarea magmei în interiorul scoarței terestre. Ca rezultați ai magmatismului sunt:
 • batoliți - rezultați prin consolidarea topiturilor granitice, având dimensiuni foarte mari și nivelul superior cu formă variată;
 • lacoliți – au o formă specifică de ciupercă, dimensiune mai mici; partea superioară, sub forma unei structuri lenticulare este separată de vatra de la bază printr-un picior, ce reprezintă canalul prin care s-a realizat procesul dinamic;
 • corpurile rezultate prin consolidarea topiturii pe fracturi ce formează secțiuni ale stratelor apar ca: apofize sau filoane (bare), dyke-uri (pereți verticali sau înclinați), neck-uri (stâlpi), silluri (mase paralele cu stratele pe care le-au întrepătruns).
 1. Vulcanismul – se definește ca fiind totalitatea proceselor și formelor legate de ieșirea și consolidarea magmei (materia topită) la suprafața scoarței. Toate acestea formează un sistem numit erupție vulcanică, ce are ca rezultat un aparat vulcanic.

Aparatul vulcanic este alcătuit din:

 • vatră - locul de unde provine lava;
 • coș (hornul) – canalul prin care gazele și lava ajung la suprafață;
 • con – forma creată în urma activității vulcanice, având dimensiuni ce diferă în funcție de tipul de erupție;
 • crater – situat în partea superioară a conului, apare sub forma unei adâncituri la suprafața scoarței terestre, prin acesta ieșind  lava, vaporii de apă, cenușa, bombe vulcanice etc.;
 • platouri vulcanice – suprafețe aproape orizontale (cvasi orizontale), ce au rezultat în urma consolidării lavelor fluide (bazice).

Relieful vulcanic depinde atât de tipul de lavă, cât și de modul în care s-a produs erupția. Astfel că, în cazul lavelor acide aparatele vulcanice create sunt mari și extinse, iar în cazul celor bazice aceste...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in