Status social | Rol social | Ierarhie socială

Faptul că fiecare persoană face parte din mai multe grupuri presupune că fiecare are mai multe statusuri sociale, care îi impun mai multe roluri sociale.

O persoană se definește concomitent în funcție de locul ocupat în familie, de profesia și funcția sa, de calitatea de prieten etc. Aceste statusuri vin împreună cu necesitatea adoptării de comportamente diferite, în funcție de situațiile diferite în care un anume status devine mai important decât altul, deci vin împreună cu diversele roluri sociale.

Rolurile nu presupun în acest caz falsitate, ci o adaptare a comportamentului în funcție de context, precum și o activare prioritată a unor părți diferite ale sistemului psihic.

În familie, afectivitatea predomină, în timp ce la locul de muncă, procesele cognitive sunt cele de bază. Sigur, în ambele situații, persoana își implică întreg sistemul psihic, în vederea reușitei.

Un alt aspect al grupurilor, ca o consecință a caracterului lor organizat, este ierarhia și, deci, importanța funcției conducerii.

Liderul îi influențează pe ceilalți membri în vederea atingerii scopurilor grupului.

Printre calitățile liderului care îi asigură succesul trebuie să existe: 

  • capacitatea lui excepțională de a le...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in