Grupurile sociale

Relațiile interpersonale se pot manifesta și doar între două persoane, dar sunt suficiente cazuri în care ele apar ca urmare a interacțiunilor dintr-un grup, format din mai multe persoane.

Societatea este, în fond, un sistem complex de grupuri de diverse dimensiuni și cu diverse funcții, ceea ce face ca persoana integrată social să facă parte, în calitate de membru, din mai multe astfel de constructe sociale.

Grupurile au un rol determinant în viața unei persoane și definesc ceea ce înțelegem prin societate. De la primul grup din care face parte nou-născutul, acela al familiei, până la grupul cel mai larg din care individul uman ajunge să facă parte, acela al societății în ansamblu, acesta trece printr-un continuu proces de socializare, care îi formează personalitatea.

Prin intermediul grupului, persoana își satisface anumite nevoi specific umane (securitate, afirmare, apartenență), care odată rezolvate îi permit să își atingă maximul de potențial.

În același timp, însă, el se oferă pe sine grupului pentru a fi modelat, astfel încât să fie un membru de valoare al acestuia, preluând și interiorizând valorile general acceptate de grup...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in