Domnia lui Ștefan cel Mare

Domnia lui Ștefan cel Mare a avut o durată de 47 de ani, timp în care a purtat mai multe bătălii și a avut un sistem de alianțe bine pus la punct contra otomanilor. În urma domniei lui Ștefan cel Mare, Moldova a rămas o țară prosperă, autonomă față de Imperiul Otoman și cu drepturi egale cu cele ale țărilor vecine și, de asemenea, cu un remarcabil prestigiu internațional. Trebuie menționat faptul că Ștefan s-a luptat cu toți cei care doreau să știrbească independența Moldovei: Matei Corvin Ungaria sau Ioan Albert al Poloniei. 

După moartea lui Alexandru cel Bun (1400-1432) Moldova va cunoaște o perioadă de un sfert de secol de frământări și lupte interne pentru domnie, până la venirea pe tron a marelui domn Ștefan cel Mare. Astfel, la vârsta de 24 de ani, Ştefan cel Mare a preluat tronul în urma bătăliei de la Doljeşti, pe Siret, înlăturându-l pe Petru Aron. Adunarea ţării l-a proclamat pe Ştefan cel Mare domnitor, acesta beneficiind și de sprijinul domnului muntean Vlad Țepeș.

Pentru vizualizarea schematică a evenimentelor și a acțiunilor desfășurate de Ștefan cel mai citește acest material.

În ce privește politica externă, domnul moldovean va urmări întărirea relațiilor diplomatice cu Ungaria și Polonia și continuarea luptei antiotomane. Încă de la începutul domniei sale, Ștefan se orientează către Polonia, care era direcţia tradiţională a politicii externe a Moldovei de până atunci, încheind un tratat de vasalitate cu regele Cazimir al IV-lea în 1459 și primind drept consecință înapoi Hotinul.

Ștefan cel Mare

Conștient de importanța strategică și comercială a cetății Chilia, în 1462 Ștefan cel Mare va asedia Chilia, pierzând însă această bătălie; va reuși să cucerea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in