Spațiul românesc între diplomație și conflict în Evul Mediu și la începuturile modernității

Spațiul românesc între diplomație și conflict reprezintă una dintre marile teme din materia de liceu la istorie. De asemenea, bacalaureatul la istorie conține deseori cerințe pe această temă, inclusiv în cadrul eseului.

Relațiile internaționale ale spațiului românesc în perioada medievală și la începuturile modernității cuprind acțiunile diplomatice întreprinse de domnii români și vizează tratate de pace, de alianță, de vasalitate sau economice. Tot în cadrul relațiilor internaționale putem include și corespondența dintre liderii politici români și omologii lor din alte state, recunoașterea unor forme de organizare bisericească etc.

Acțiunile diplomatice ale românilor s-au alăturat acțiunilor lor militare, ambele cu scopul de a rezista în fața expansiunii Imperiului Otoman în zonă. Prin diplomația și luptele lor, românii au reuși să oprească expansiunea otomanilor la sud de Dunăre. Astfel, românii au avut un rol important în apărarea creștinismului în zonă și limitarea influenței musulmane.

În cele ce urmează îți descriem relațiile internaționale desfășurate în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș și Mihai Viteazul în Țara Românească, domniei lui Ștefan cel Mare în Moldova, și domniei lui Iancu de Hunedoara în Transilvania. Un eveniment marcant îl rezprezintă Unirea de la 1600 din timpul lui Mihai Viteazul, de exemplu.

Citește mai multe despre spațiul românesc în Evul Mediu și la începuturile modernității în paginile ce urmează!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in