Planul Marshall

Contextul economic și politic în care a fost dezvoltat și scopul acestuia

Situația economică, politică și socială a Europei la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial era una foarte dificilă. Cea mai mare parte a continentului avea de înfruntat lipsa hranei, a adăposturilor și a bunurilor de consum. Infrastructura publică (drumuri, poduri, instituții) era și ea în cea mai mare parte distrusă de război. Întregul tablou reprezenta un teren favorabil pentru răspândirea ideilor comuniste în cadrul populației, contextul fiind asemănător celui din timpul Revoluției Bolșevice din 1917, când bolșevicii lui Lenin au preluat frâiele puterii în Rusia. 

În același timp, Armata Roșie prezentă în centrul și estul continentului ajuta micile partidele comuniste care activau în aceste state să ajungă la putere. Amestecul comuniștilor în cadrul Războiului Civil Grec (1946-1949) și dorința Moscovei de a controla strâmtorile de la Marea Neagră, și astfel de a crea o zonă tampon între țările democrate occidentale și URSS, au accelerat îngrijorările occidentalilor.. 

Doctrina Truman

Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a surprins Statele Unite ale Americii în poziția de principala putere economică și militară a Lumii. Spre deosebire de Europa, unde cea mai mare parte a infrastructurii și a industriei a fost distrusă, SUA și-a păstrat intacte capacitățile de producție. 

Având în vedere posibilitatea răspândirii comunismului pe tot cuprinsul continentului european, cât și înrăutățirea relațiilor diplomatice cu URSS, americanii decid să adopte așa-numita pol...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in