Marile alianțe

Ca urmare a Conferinței de Pace de la Paris 1919-1920, se hotărăște desființarea Imperiului multinațional Austro-Ungar, apărând astfel noi state pe harta Europei: Polonia, Cehia, Ungaria, România, Letonia, Lituania și Estonia. Europa se confruntă cu o nouă reechilibrare a forțelor politice, în care statele învinse în Primul Război Mondial (Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria și Turcia) au cedat teritorii și au fost obligate să plătească despăgubiri de război. În tabăra statelor învingătoare au fost Marea Britanie, Italia, Franța, SUA.

Acest nou context internațional a determinat România să-și intensifice activitatea diplomatică, urmărind încheierea unor alianțe politico-militare regionale și reluarea relațiilor cu foștii adversari de război. Astfel, România va încheia numeroase tratate bilaterale și multilaterale în perioada următoare. 

În 1921, la inițiativa ministrului de externe de atunci – Take Ionescu – va fi semnată o convenție politică și una militară între România și Polonia, o alianță defensivă prin intermediul căreia cele două țări d...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in