România și concertul european
Aici vom explica rolul României pe scena europeană începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea. Astfel, vom face o prezentare a celor mai importante de acțiuni militare și de politică externă românească. De asemenea, vom analiza modul în care România s-a poziționat în relație cu cele mai importante evenimente istorice în această perioadă.
Printre principalele teme care urmează să fie abordate, din perspectiva relațiilor diplomatice, amintim: Războiul Crimeei (1853-1856), Congresul de la Berlin (1878), Războaiele Balcanice, marile alianțe din Primul și Al Doilea Război Mondial.

Harta Europei după Congresul de la Viena din 1815 / Domeniul Public
De asemenea, obținerea independenței României în urma Războiului ruso-turc din 1877-1878 a schimbat statutul juridic internațional al țării și a avut consecințe importante asupra politicii sale interne și externe. Implicarea României în confruntările marilor puteri europene în Peninsula Balcanică va demonstra faptul că România a fost un factor de stabilitate în zonă, mai ales în timpul celor două războaie balcanice. În toată această perioadă și în anii ce au urmat, România a dat dovadă de maturitate politică, depunând numeroase eforturi diplomatice sau/și militare pentru recunoașterea statutului său internațional.
Citește mai multe în paginile următoare ale ghidului!