Lock

România și concertul european

Lock

Aici vom explica rolul României pe scena europeană începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului al XX-lea. Astfel, vom face o prezentare a celor mai importante de acțiuni militare și de politică externă românească. De asemenea, vom analiza modul în care România s-a poziționat în relație cu cele mai importante evenimente istorice în această perioadă.

Printre principalele teme care urmează să fie abordate, din perspectiva relațiilor diplomatice, amintim: Războiul Crimeei (1853-1856), Congresul de la Berlin (1878), Războaiele Balcanice, marile alianțe din Primul și Al Doilea Război Mondial

Harta Europei după Congresul de la Viena din 1815 / Domeniul Public

De asemenea, obținerea independenței României în urma Războiului ruso-turc din 1877-1878 a schimbat statutul juridic internațional al țării și a avut consecințe importante asupra politicii sale interne și externe. Implicarea României în confruntările marilor puteri europene în Peninsula Balcanică va demonstra faptul că România a fost un factor de stabilitate în zonă, mai ales în timpul celor două războaie balcanice. În toată această perioadă și în anii ce au urmat, România a dat dovadă de maturitate politică, depunând numeroase eforturi diplomatice sau/și militare pentru recunoașterea statutului său internațional.

Citește mai multe în paginile următoare ale ghidului!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in