Politica externă în timpul regimului Nicolae Ceaușescu
Politica externă în primii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu
La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român.
În primii ani de regim, el s-a îndepărtat de linia obedientă față de Moscova a predecesorilor săi. Vizita întreprinsă de Nicolae Ceaușescu în septembrie 1965 la Moscova, a nemulțumit oarecum conducerea sovietică, prin accentele programului său de guvernare.
Regimul politic al lui Nicolae Ceauşescu poate fi împărțit în două etape diferite. În primii ani, acesta şi-a consolidat puterea în sânul partidului şi a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova. Astfel, Ceaușescu nu doar că a refuzat să participe la intervenția trupelor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia din 1968, ci chiar a condamnat-o explicit într-un discurs public.
©Fototeca online a comunismului românesc photo #G514, 177/1968 (accessed 12.11.2015)/ Nicolae Ceaușescu expunând poziția Partidului Comunist Român și a guvernului român cu privire la evenimentele din Cehoslovacia (august 1968)
În 20/21 august 1968, a avut loc intervenția militară în Cehoslovacia a trupelor Tratatului de la Varșovia. „Primăvara de la Praga”, curentul care manifesta pentru liberalizarea regimului politic cehoslovac și pentru apropierea de Occident, a fost reprimată. Reacția lui ...