Politica externă în timpul regimului Nicolae Ceaușescu

Politica externă în primii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu

La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român.

În primii ani de regim, el s-a îndepărtat de linia obedientă față de Moscova a predecesorilor săi. Vizita întreprinsă de Nicolae Ceaușescu în septembrie 1965 la Moscova, a nemulțumit oarecum conducerea sovietică, prin accentele programului său de guvernare. 

Regimul politic al lui Nicolae Ceauşescu poate fi împărțit în două etape diferite. În primii ani, acesta şi-a consolidat puterea în sânul partidului şi a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova. Astfel, Ceaușescu nu doar că a refuzat să participe la intervenția trupelor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia din 1968, ci chiar a condamnat-o explicit într-un discurs public.

România a fost primul stat din Estul comunist care a stabilit relații diplomatice cu RFG, în 1967. În aprilie 1968, președintele Franței, Charles de Gaulle, a efectuat o vizită în țara noastră, felicitându-l pe Nicolae Ceaușescu, conform uzanțelor diplomatice, pentru politica lui de independență.

©Fototeca online a comunismului românesc photo #G514, 177/1968 (accessed 12.11.2015)/ Nicolae Ceaușescu expunând poziția Partidului Comunist Român și a guvernului român cu privire la evenimentele din Cehoslovacia (august 1968)

În 20/21 august 1968, a avut loc intervenția militară în Cehoslovacia a trupelor Tratatului de la Varșovia. „Primăvara de la Praga”, curentul care manifesta pentru liberalizarea regimului politic cehoslovac și pentru apropierea de Occident, a fost reprimată. Reacția lui ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in