România în perioada Războiului Rece

După al Doilea Război Mondial, Europa a fost împărţită între sferele de influenţe occidentală şi sovietică. Dacă Occidentul a trecut la reconstrucţie prin intermediul Planului Marshall, statele Europei Răsăritene au devenit state satelit ale Uniunii Sovietice, adoptând metodele economiei planificate şi ale politicii unui singur partid totalitar. Ţările Europei Occidentale au devenit în mare parte membre ale NATO, în timp ce cele mai multe dintre statele din Europa Răsăriteană s-au aliat în Pactul de la Varşovia. Aceste două alianţe militaro-politice au fost cele care au alimentat Războiul Rece.

România a făcut parte din blocul comunist pentru aproape jumătate de secol. În funcție de conducătorii săi și interesele acestora, poziția țării noastre nu a fost mereu stabilă, existând perioade când deschiderea spre Occident a fost foarte mare și perioade când linia moscovită a fost respectată întocmai. În paginile următoare poți citi atât despre relațiile internaționale în primii ani ai comunismului în România, cât și despre politica externă din timpul regimului lui Dej și cel al lui Ceaușescu. Un punct important asupra căruia ne concentrăm e reprezentat de relațiile româno-sovietice.

În anul 1989 s-a prăbuşit regimul comunist în toate statele Europei de Est. Acest proces a fost favorizat de politica de reforme economice şi sociale (numită perestroika –restructurare) introdusă de conducătorul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, începând cu 1985. Prin politica sa reformatoare și colaborarea cu preşedinţii americani, Gorbaciov a contribuit la finalizarea Războiului Rece (1946-1991).

Află mai multe despre acțiunile României în timpul Războiului Rece în paginile următoare!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in