Diplomația de la începuturile modernității până la Mica Unire

Secolul al XVII-lea

Din secolul al XVII-lea se afirmă o nouă putere politică în zonă – Rusia. Astfel, Țările Române vor fi nevoite să facă față tendințelor de dominație ale Rusiei, Imperiului Otoman și Imperiului Habsburgic.

Țara Românească

În Țara Românească, pe parcursul secolului al XVII-lea, în cadrul relațiilor internaționale se remarcă activitatea diplomatică a lui Șerban Cantacuzino și a lui Constantin Brâncoveanu.

Șerban Cantacuzino (1678-1688) va urmări realizarea unor tratative diplomatice cu Rusia, Polonia și Imperiul…

...

Secolul al XVIII-lea 

În Moldova se remarcă acțiunile diplomatice ale domnului Dimitrie Cantemir, în contextul declanșării conflictului ruso-otoman. Astfel, prin încheierea Tratatului de la Luțk (1711) Moldova a fost plasată sub protecția Rusiei de către domnul moldovean, în speranța evitării subjugării otomane. Trecerea sub protectoratul rusesc garanta autonomia statului român și integritatea sa teritorială și restabilea vechile granițe ale Moldov…

...

Prima parte a secolului al XIX-lea

Relaţiile internaţionale din secolul al XIX-lea pun în evidență lupta pentru dominație în zona balcanică dintre marile puteri: Imperiul Habsburgic, Imperiul Rus şi Imperiul Otoman. Acesta din urmă înregistrează o perioadă de decădere, în timp ce Imperiul Habsburgic și Imperiul Rus se află în ascensiune. Evenimentele majore care au influențat mersul istoriei în această perioadă sunt astfel marcate în special de politica expansionistă rusească, în contextul în care Rusia își arogase titulatura de apărătoarea a slavilor și a ortodoxiei în regiunea balcanică. Perioada care urmează va fi marcată de o serie de conflicte ruso-autro-otomane cunoscute sub denumirea de problema/chestiunea/criza orientală. Austria și Rusia doreau împărțirea Imperiului Otoman, în timp ce Anglia și Franța se pronunțaseră pentru menținerea acestuia.

După încheierea tratatului de pace de la Adrianopol (1829)Rusia devine putere protectoare a Principatelor Române și își asumă dreptul de a interveni pe…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in