Caracteristicile fungilor

Trebuie să scrii un referat despre regnul Fungi și ai nevoie de o sursă de inspirație? Materialul pe care ți-l pune la dispoziție echipa Liceunet conține suficient informații despre această clasă de organisme, astfel că vei afla inclusiv ce este Candida Albicans. Citește referatul despre regnul Fungi pentru a afla care sunt caracteristicile acestor ciuperci, cu ce se hrănesc și care este modul lor de reproducere.

Prin ce diferă fungii de alte regnuri?

Fungii sunt o clasă aparte de organisme, diferită de regnul Animale, Plantae sau Protista. Aceștia se găsesc dispersați în mediu sub diferite forme: ciuperci, mucegaiuri și chiar banala drojdie. Membrii acestui regn pot fi fie unicelulari, cum este cazul drojdiilor și a mucegaiurilor, fie multicelulari, cum se întâmplă în cazul ciupercilor.

Inițial s-a considerat că fungii fac parte din regnul Plantae datorită caracteristicilor ciupercilor care sunt organisme imobile, ce seamănă foarte mult cu plantele. Însă, spre deosebire de organismele din regnul Plantae, organismele regnului Fungi nu conțin cloroplaste cu clorofilă și au caracteristici structurale și funcționale unice. Regnul Fungi este genetic mai apropiat de regnul animalelor decât cel al plantelor, acest lucru putând fi observat și în modul lor de hrănire heterotrof. Organismele își procură hrana prin secreția externă de enzime digestive și absorbția ulterioară a moleculelor rezultate din descompunerea enzimatică.

Acest regn conține organisme eucariote, unicelulare (drojdii, mucegaiuri) și pluricelulare (ciupercile comestibile, ciupercile otrăvitoare). Celulele care le formează sunt alungite, filamentoase și se numesc hife. Ele se alungesc de la vârf (apical) și se ramifică, formând o rețea de hife numită miceliu.

În prezent au fost descrise în jur de 100,000 de specii, dar se estimează că pe suprafața terestră există undeva la 1,5 milioane de specii sau chiar mai mult. Fungii se găsesc pretutindeni, în apă sub formă unicelulară, în aer sub forma sporilor, pe sau sub sol, pe unele plante, chiar și în organismul animalelor. Unele trăiesc în simbioză cu algele, formând lichenii. Geografic, se pot dezvolta și în cele mai agresive condiții, existând specii chiar și în deșert sau în adâncimea mărilor.

Aspectul fungilor

Celulele fungilor prezintă adesea un perete celular, format din chitină și glucani și se deosebesc de alge...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in