Relațiile sociale | Referat

Dacă vrei să afli mai multe despre relațiile sociale sau studiezi această temă la sociologie atunci citește referatul nostru.

Ființei umane îi este imposibil să trăiască singură, o situație în care aceasta ar fi complet ruptă de interacțiunea cu ceilalți fiind chiar dificil de imaginat. Nu doar dezvoltarea armonioasă i-ar fi pusă în acest fel în pericol, dar însăși supraviețuirea ar deveni o problemă. De-a lungul timpului, caracterului social al omului i-au fost acordate diverse semnificații (Aristotel, de exemplu, numește omul ca fiind un „animal social”, considerând că necesitatea relațiilor îi definește natura, în timp ce pentru alții latura spirituală sau materială prevalează), dar indiferent de abordare, relațiile interpersonale și sociale sunt privite ca fiind inerente omului. 

Oamenii se organizează în mod natural în grupuri, pe care apoi le folosesc ca platforme de socializare (învață să se adapteze la viața socială, interiorizând regulile și normele traiului în comun, prin intermediul relațiilor pe care le leagă cu alți oameni). După cum evitarea completă a relațiilor sociale este imposibilă, la fel este și evitarea apartenenței la grupuri. Din chiar momentul nașterii începem să facem parte din grupuri și ne dezvoltăm ca urmare a interacțiunilor din cadrul acestora: grupul primar al familiei, grupul mai larg al comunității politice sau al societății. 

Conform sociologilor Weber, Durkheim și Tonnies, grupurile (de la cele mai mici la cele mai mari) se împart în două categorii majore:

  • Comunitățile – cu solidarități înnăscute și puternice sentimente de apartenență;
  • Societățile – în care statutul de membru este rezultatul unei alegeri raționale.

Este comun acum să spunem că spațiul cel mai larg în care se desfășoară viața socială și se întrețin relațiile sociale este societatea...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Relațiile sociale | Referat

[0]
Produsul nu are încă un review - poți fi primul care înregistrează un review.