România

De ce studiem tema României în perioada Războiului Rece?

Europa postbelică a fost împărţită între sferele de influenţe occidentală şi sovietică. Dacă Occidentul a trecut la reconstrucţie prin intermediul Planului Marshall, statele Europei Răsăritene au devenit state satelit ale Uniunii Sovietice, adoptând metodele economiei planificate şi ale politicii unui singur partid totalitar. Ţările Europei Occidentale au devenit în mare parte membre ale NATO, în timp ce cele mai multe dintre statele din Europa Răsăriteană s-au aliat în Pactul de la Varşovia, aceste două alianţe militaro-politice fiind cele care au alimentat Răzb…

...

Politica externă în primii ani ai regimului comunist

În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, relaţiile internaţionale au fost dominate de conflictul ideologic dintre cele două mari blocuri politice constituite: pe de o parte S.U.A. şi statele democratice şi pe de altă parte U.R.S.S. şi statele comuniste.

Acest conflict ideologic a rămas în istorie sub numele de Războiul Rece” (relaţiile dintre cele două tabere erau foarte încordate, fără a se ajunge însă la o confruntare militară directă). Debutul acestuia a fost considerat discursul ținut de Winston Churchill la 5 martie 1946, în fața studenților Universității din Fulton (Missouri, SUA), discurs din care spicuim: „De la Stettin, în Baltica, la Triest, în Adriatica, o cortină de fier a căzut peste continent. În spatele ei se găsesc capitalele tuturor țărilor Europei Orientale: Varșovia, Berlin, Praga, Viena, Budapesta, București, Sofia. Toate aceste orașe celebre, toate aceste națiuni se găsesc în sfera sovietică și toate sunt sup…

...

Relațiile româno-sovietice în perioada dintre moartea lui Stalin și retragerea Armatei Roșii

La 5 martie 1953 lumea sovietică asistă la moartea lui Stalin, eveniment care însă nu a adus modificări semnificative imediate nici lumii sovietice și nici celei politice românești. Gheorghe Gheorghiu Dej a fost un stalinist convins și, după moartea liderului de la Kremlin, de teama reapariției în prim-planul vieții de partid a unora dintre rivalii săi, a trecut la unele măsuri menite să-i țină departe pe aceștia de viața politică: astfel Lucrețiu Pătrășcanu a fost condamnat la moarte; cel mai dur tratament a fost aplicat fostului ministrul de finanţe, Vasile Luca: el a fost torturat şi condamnat la închisoare pe viaţă.

Succesoru…

...

Politica externă în ultimii ani ai regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

Dacă politica externă din prima fază a conducerii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1948-1956) se caracterizează printr-o obedienţă totală faţă de direcţiile impuse de Moscova, după 1962 asistăm la o distanțare treptată de URSS. Izbucnirea conflictului sovieto-chinez în 1962 și dificultățile generate de declanșarea „crizei rachetelor” din Cuba, i-au înlesnit lui Gheorghe Gheorghiu-Dej distanțarea de Moscova. Deși inițial de partea rușilor, pe măsură ce conflictul ruso-chinez se adâncea, Dej va milita pentru împăca…

...

Politica externă în timpul regimului Nicolae Ceaușescu

Politica externă în primii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu

La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român.

În primii ani de regim, el s-a îndepărtat de linia obedientă față de Moscova a predecesorilor săi. Vizita întreprinsă de Nicolae Ceaușescu în septembrie 1965 la Moscova, a nemulțumit oarecum conducerea sovietică, prin accentele programului său de guvernare. 

Regimul politic al lui Nicolae Ceauşescu poate fi împărțit în două etape diferite. În primii ani, acesta şi-a consolidat puterea în sânul partidului şi a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova. Astfel, Ceaușescu nu doar că a refuzat să participe la intervenția trupelor Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia din 1968, ci chiar a condamnat-o explicit într-un discurs public.

România a fost primul stat din Estul comunist care a stabilit relații diplomatice cu RFG, în 1967. În aprilie 1968, președintele Franței, Charles de Gaulle, a efectuat o vizită în țara noastră, felicitându-l pe Nicolae Ceaușescu, conform uzanțelor diplomatice, pentru politica lui de independență.

©Fototeca online a comunismului românesc photo #G514, 177/1968 (accessed 12.11.2015)/ Nicolae Ceaușescu expunând poziția Partidului Comunist Român și a guvernului român cu privire la evenimentele din Cehoslovacia (august 1968)

În 20/21 august 1968, a avut loc intervenția militară în Cehoslovacia a trupelor Tratatului de la Varșovia. „Primăvara de la Praga”, curentul care manifesta pentru liberalizarea regimului politic cehoslovac și pentru apropierea …

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in