România
Pe scurt despre România în Războiul Rece
La încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, România a fost situată în tabăra țărilor învinse. Conferința de la Yalta (februarie 1945) a avut consecințe directe și pentru România, permițând crearea unor circumstanțe favorabile în ceea ce privește infiltrarea și consolidarea poziției Moscovei în România.
Astfel, prima acțiune în acest sens a fost reprezentată de venirea la putere în 1945 a guvernului procomunist condus de Petru Groza. Din acest moment, procesul sovietizării nu a mai putut fi întrerupt, continuând cu falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, eliminarea …
...
Politica externă în perioada ascensiunii la putere a comuniștilor
Conferința de la Yalta (4-11 februarie 1945) a celor mai importanţi trei lideri ai lumii, preşedintele SUA (Franklin D. Roosevelt), prim-ministrul al Regatului Unit al Marii Britanii (Winston Churchill) şi conducătorul sovietic (Iosif Vissarionovici Stalin), care doreau redesenarea hărții mondiale, a avut urmări directe și pentru țara noastră, creând condiții favorabile întăririi poziției Moscovei în România. Un prim pas în acest sens a fost aducerea la putere a unui guvern procomunist condus de Petru Groza.
Gheorghe Tătărescu a fost conducătorul d…
...
Începutul regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
La 5 martie 1953 Stalin moare, eveniment care însă nu a adus modificări semnificative imediate nici liniilor de politică ale URSS-ului și nici ale României. Succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov, a denunțat politica dictatorială a lui Stalin și crimele comise de colaboratorii apropiați ai lui Stalin. Pe fondul atitudinii lui Nikita Hrusciov asist…
...
Ultimii ani ai regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej
După 1962 asistăm la o distanțare treptată de URSS. Izbucnirea conflictului sovieto-chinez în 1962 și dificultățile generate de declanșarea Crizei Rachetelor din Cuba i-au înlesnit lui Gheorghe Gheorghiu-Dej distanțarea de Moscova. Deși inițial de partea rușilor, pe măsură ce conflictul ruso-chinez se adâncea, Dej va milita pentru împăcarea celor două tabere. Tactica sa nu a avut însă un răspuns clar din partea Chinei, relaţiile rămânând mai departe destul de …
...
Primii ani ai regimului lui Nicolae Ceaușescu
La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român. Regimul politic al lui Nicolae Ceauşescu poate fi împărțit în două etape diferite. În primii ani, acesta şi-a consolidat puterea în sânul partidului şi a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova.
România a fost primul stat din Estul comunist care a stabilit relații diplomatice cu RFG, în 1967. În aprilie 1968, președintele Franței, Charles de Gaulle, a efectuat o vizită în țara noastră, felicitându-l pe Nicolae Ceaușescu pentru politica lui de independență.
În 20/21 august 1968, a avut loc intervenția militară în Cehoslovacia a trupelor Tratatului de la Varșovia. „Primăvara de la Praga”, curentul care milita pentru liberalizarea regimului politic …
...
Ultimii ani ai regimului lui Nicolae Ceaușescu
Aderarea în 1972 a României la FMI a facilitat țării noastre accesarea unor împrumuturi consistente, pe care Ceaușescu le-a folosit în ce-a de-a doua etapă de industrializare a țării. După ce a devenit președinte al României, în 1974, Ceaușescu a urmărit obținerea unei poziții cât mai vizibile pe scena politică internațională și evitarea cât mai mult posibil a inte…