Lock

România

Lock

Pe scurt despre România în Războiul Rece

La încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, România a fost situată în tabăra țărilor învinse. Conferința de la Yalta (februarie 1945) a avut consecințe directe și pentru România, permițând crearea unor circumstanțe favorabile în ceea ce privește infiltrarea și consolidarea poziției Moscovei în România. 

Astfel, prima acțiune în acest sens a fost reprezentată de venirea la putere în 1945 a guvernului procomunist condus de Petru Groza. Din acest moment, procesul sovietizării nu a mai putut fi întrerupt, continuând cu falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, eliminarea …

...

Politica externă în perioada ascensiunii la putere a comuniștilor 

Conferința de la Yalta (4-11 februarie 1945) a celor mai importanţi trei lideri ai lumii, preşedintele SUA (Franklin D. Roosevelt), prim-ministrul al Regatului Unit al Marii Britanii (Winston Churchill) şi conducătorul sovietic (Iosif Vissarionovici Stalin), care doreau redesenarea hărții mondiale, a avut urmări directe și pentru țara noastră, creând condiții favorabile întăririi poziției Moscovei în România. Un prim pas în acest sens a fost aducerea la putere a unui guvern procomunist condus de Petru Groza.

Gheorghe Tătărescu a fost conducătorul d…

...

Începutul regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

La 5 martie 1953 Stalin moare, eveniment care însă nu a adus modificări semnificative imediate nici liniilor de politică ale URSS-ului și nici ale României. Succesorul lui Stalin, Nikita Hrușciov, a denunțat politica dictatorială a lui Stalin și crimele comise de colaboratorii apropiați ai lui Stalin. Pe fondul atitudinii lui Nikita Hrusciov asist…

...

Ultimii ani ai regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

După 1962 asistăm la o distanțare treptată de URSS. Izbucnirea conflictului sovieto-chinez în 1962 și dificultățile generate de declanșarea Crizei Rachetelor din Cuba i-au înlesnit lui Gheorghe Gheorghiu-Dej distanțarea de Moscova. Deși inițial de partea rușilor, pe măsură ce conflictul ruso-chinez se adâncea, Dej va milita pentru împăcarea celor două tabere. Tactica sa nu a avut însă un răspuns clar din partea Chinei, relaţiile rămânând mai departe destul de …

...

Primii ani ai regimului lui Nicolae Ceaușescu

La trei zile de la moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român. Regimul politic al lui Nicolae Ceauşescu poate fi împărțit în două etape diferite. În primii ani, acesta şi-a consolidat puterea în sânul partidului şi a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova

România a fost primul stat din Estul comunist care a stabilit relații diplomatice cu RFG, în 1967. În aprilie 1968, președintele Franței, Charles de Gaulle, a efectuat o vizită în țara noastră, felicitându-l pe Nicolae Ceaușescu pentru politica lui de independență.

În 20/21 august 1968, a avut loc intervenția militară în Cehoslovacia a trupelor Tratatului de la Varșovia. „Primăvara de la Praga”, curentul care milita pentru liberalizarea regimului politic …

...

Ultimii ani ai regimului lui Nicolae Ceaușescu

Aderarea în 1972 a României la FMI a facilitat țării noastre accesarea unor împrumuturi consistente, pe care Ceaușescu le-a folosit în ce-a de-a doua etapă de industrializare a țării. După ce a devenit președinte al României, în 1974, Ceaușescu a urmărit obținerea unei poziții cât mai vizibile pe scena politică internațională și evitarea cât mai mult posibil a inte…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in