Sinteză

Politica externă în primii ani ai regimului comunist

În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, relaţiile internaţionale au fost dominate de conflictul ideologic dintre cele două mari blocuri politice constituite:

  • S.U.A. şi statele democratice
  • U.R.S.S. şi statele comuniste.

Acest conflict ideologic a rămas în istorie sub numele de Războiul rece”: relaţiile dintre cele două tabere erau foarte încordate, fără a se ajunge însă la o confruntare militară directă.

Debutul „Războiului rece” a fost considerat discursul ținut de Winston Churchill la 5 martie 1946, în fața studenților Universității din Fulton (Missouri, SUA): „cortina de fier” 

© Sémhur / CC BY-SA 4.0 / Cortina de fier (albastru - NATO, linia neagră - ”Cortina de fier”, gri - țări neutre,  verde - Mișcarea de Nealiniere

Perioada de desfăşurare a „războiului rece”: înce…

...


Raporturile româno-sovietice în perioada dintre moartea lui Stalin și retragerea Armatei Roșii.
 

La 5 martie 1953 moare lui Salin, eveniment care însă nu a adus modificări semnificative imediate nici lumii sovietice și nici celei politice românești.

Succesorul lui Stalin, Nikita Hrusciov, a denunțat politica dictatorială a predecesorului său

Pe fondul atitudinii lui Nikita Hrusciov asistăm la o serie de frământări și schimbări în Europa:

  • revoluția anticomunistă izbucnită în Ungaria (1956),
  • venirea la conducerea Pol…

...

Politica externă în ultimii ani ai regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

1948-1956: politica externă a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej se caracterizează printr-o obedienţă totală faţă de direcţiile impuse de Moscova

După 1962: asistăm la o distanțare treptată de URSS.

Izbucnirea conflictului sovieto-chinez în 1962 și dificultățile generate de declanșarea „crizei rachetelor” din Cuba, i-au înlesnit lui Gheorghe Gheorghiu-Dej distanțarea de Moscova.

Deși iniția…

...


Politica externă în primii ani ai regimului Nicolae Ceaușescu

După moartea lui Gheorghiu-Dej, în martie 1965, Ceaușescu preia funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român.

În primii ani de regim, el s-a îndepărtat de linia obedientă față de Moscova a predecesorilor săi.

Vizita întreprinsă de Nicolae Ceaușescu în septembrie 1965 la Moscova, a nemulțumit oarecum conducerea sovietică, prin accentele programului său de guvernare. 

În primii ani de conducere Ceaușescu şi-a consolidat puterea în sânul partidului şi a continuat linia politică de independenţă faţă de Moscova.

În 1967 România a fost primul stat din Estul comunist care a stabilit relații diplomatice cu RFG.

În apr…

...


Relațiile diplomatice ale României în ultimul deceniu al regimului Nicolae Ceaușescu

Aderarea în 1972 a României la FMI a facilitat țării noastre accesarea unor împrumuturi consistente, pe care Ceaușescu le-a folosit în ce-a de-a doua industrializare a țării.

În 1974 Ceaușescu devine președinte al României. După acest moment urmărește obținerea unei poziții cât mai vizibile pe scena politică internațională și evitarea cât mai mult posibil a intervenției Moscovei în politica PCR.

Dacă la începutul lui 1980 România cunoștea un avans al economiei, dezvoltându-se industria petrolieră, metalurgică și siderurgică, câțiva ani mai târziu returnarea împru…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in