Cauze

Blocul Estic și Blocul Vestic

În perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, relaţiile internaţionale au fost dominate de conflictul ideologic dintre cele două mari blocuri politice constituite: pe de o parte S.U.A. şi statele democratice şi pe de altă parte U.R.S.S. şi statele socialiste. Acest conflict ideologic a rămas în istorie sub numele de „Războiul Rece” datorită relaţiilor încordate dintre cele două tabere, fără a se ajunge însă la o confruntare militară directă. 

Debutul Războiului Rece a fost considerat discursul ținut de Winston Churchill la 5 martie 1946, în fața studenților Universității din Fulton (Missouri, SUA). Churchill dorea să transmită „lumii libere”, în special Statelor Unite ale Americii, un mesaj de alarmă, necesitatea realizării unui baraj în Europa, care să pună la adăpost statele occidentale de acțiunile politicii sovietice. Perioada Războiului Rece se încheie odată cu desfiinţarea U.R.S.S. (1991).

Reflectând această scindare, se formează două mari blocuri politico-militare, NATO și Pactul de la Varșovia, care vor constitui sursa relațiilor încordate de pe parcursul anilor 1947-1985. NATO  a fost constituită în 1949 din inițiativa Statelor Unite ale Americii. Această organizație politico-militară a fost alcătuită cu scopul apărării comune a securității și a independenței statelor membre. Ca reacție la înfiinţarea în 1949 a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), liderul URSS-ului, Nikita Hruşciov, a creat o alianță politico-militară a statelor socialiste: Tratatul de prietenie, cooperare şi asistenţă mutuală. Acesta a fost semnat la 14 mai 1955 la Varşovia, motiv pentru care a rămas cunoscut în istorie sub denumirea de Pactul de la Varşovia sau Tratatul de la Varşovia. Din Pactul de la Varșovia făceau parte Albania, Bulgaria, Republica Democrată Germană, Polonia, Cehoslovacia,  Ungaria, România şi Uniunea Sovietică. 

De asemenea, dacă Europa Occidentală a beneficiat de ajutorul Planului Marshall pentru a facilita reconstrucția economiei după Al Doilea Război Mondial, statele Europei Răsăritene au intrat sub influența economică și politică a Uniunii Sovietice. Ca o contrapondere a planului Marshall, statele socialiste şi-au creat în 1949 propria organizaţie economică, numită Consiliul de Ajutor Economic Reciproc...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in