Cauze

Războiul Rece este perioada cuprinsă între 1947-1989 (1991), care s-a caracterizat prin niște relații încordate între mai multe state.

Dacă Europa Occidentală a purces la reconstrucţie prin intermediul Planului Marshall, statele Europei Răsăritene au devenit, așa cum am menționat deja, state-satelit ale Uniunii Sovietice. Scindarea aceasta între lumea occidentală și cea sovietică nu a fost nicicând una oficială, sferele de influență nefiind reglementate prin vreo înțelegere. Cu timpul însă, relaţiile dintre ţările victorioase în urma Celui De-al Doilea Război Mondial au devenit din ce în ce mai încordate, conflictele ideologice și culturale dintre lumea capitalistă și cea comunistă acutizându-se.

Statele se vor grupa, astfel, în cele două mari blocuri politico-militare, NATO și Pactul de la Varșovia, care vor constitui sursa relațiilor încordate pe parcursul anilor 1947-1985, denumită Războiul rece.

În 1949, din inițiativa Statelor Unite ale Americii, este constituită Organizația Tratatului Atlanticului de Nord – NATO. Această organizație politico-militară a fost alcătuită cu scopul apărării comune a securității și a independenței statelor membre. La început, NATO era formată doar din Statele Unite ale Americii, Canada, Franța, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Belgia, Danemarca, Islanda, Norvegia și Olanda, urmând ca ulterior să se extindă din ce în ce mai mult. Astfel, în anul 1952 aderă la NATO Turcia și Grecia, în 19…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in