Rezumat pe capitole

Partea întâi

Prima parte a cărții, „La poarta Levantului” (capitolele 1-7), ne prezintă personajul principal, inginerul Anton Lupan, și povestea vieții acestuia. 

Capitolul I 

În debutul romanului asistăm la acostarea vasului Penelopa în Galați. Acolo, Anton Lupan pleacă în căutarea unui prieten, despre care află că murise. Apoi, acesta îl întâlnește pe Ieremia, viitorul lui însoțitor. Cei doi ajung în portul unde se afla Penelopa, iar protagonistul discută cu Kir Iani, căpitanul vasului, care, în schimbul unei sume de bani, le permite să se deplaseze în corabie până la Istanbul. A…

...

Partea a doua

A doua parte a romanului „Ultima sirenă” (capitolele 8-17), ilustrează evoluția proaspătului echipaj al Speranței.

Capitolul VIII

Echipajul face un popas la Țarigrad. Pe drum, Mihu rămâne pentru prima dată de veghe în timpul nopții, având toată încrederea lui Anton Lupan, în ciuda opiniilor celorlalți membri, care considerau că ar fi fost mai bine ca băiatul să acumuleze mai întâi experiență în timpul zilei.

Capitolul IX

Ajunși în strâmtoarea Bosfor, membrii echipajului Speranței se bucură de tot ceea ce văd în Turcia, un loc exotic, în care singurul „de-al casei” era Ismail. La un moment dat, Anton Lupan aude pe cineva adresându-i-se unui călător cu numele „Pierre Vaillant” și face tot posibilul pentru a-l găsi, dar ajunge prea târziu și-l pierde în mulțime.

La Istanbul, Ismail se bucură să-și vadă consoartele, iar un călugăr grec și un armean (Agop din Baz…

...

Partea a treia

A treia parte a poveștii, intitulată „Crucea Sudului” (capitolele 18-25) descrie călătoria Speranței spre Țara de Foc și obstacolele întâmpinate în timpul acesteia. 

Capitolul XVIII

Echipajul părăsește strâmtoarea, iar căpitanul ordonă cârmaciului să se îndrepte către sud, spre coasta africană. La bord se afla și un nou pasager, pe nume Martin Stricland. Acesta avea patima băuturii, astfel încât, în loc să iasă din când în când pe punte, rămâne în cabina lui și bea câteva sticle de whisky pe zi. „Speranța” se îndreaptă către est.

Capitolul XIX

Mai târziu, omul care stătea de veghe îl informează pe căpitan despre apropierea câtorva corăbii. Când Anton Lupan iese pe punte, pentru a verifica situația, remarcă îngrozit că era vorba despre un atac al piraților. Ieremia și vărul lui, Haralamb, se mută lângă parapet, cu puștile pregătite. Și ceilalți își pregătesc armele, iar când corăbiile piraților se apropie îndeajuns de mult, inamicii încep atacul. Cei doi, aflați lângă parape…

...

Partea a patra 

Ultima parte a romanului, cea de-a patra, „Alcalufii” (capitolele 25-34) descrie explorarea Țării de Foc de către Martin Stricland, realizată cu ajutorul alcalufilor. De asemenea, ultima parte cuprinde începerea unei noi călătorii a Speranței.

Capitolul XXVI

„Speranța” ancorează în golful Narrows pentru a face ultimele pregătiri pentru trecerea prin strâmtoarea lui Magellan. Martin Stricland coboară în port și intră într-un bar, numit „Cristofor Columb”.  Acolo, el discută cu un tânăr poreclit Black Pedro, al cărui tată se afla în America de Nord. Stricland îl înșală pe Black Pedro, ademenindu-l pe vas prin promisiunea că astfel, avea să-și vadă tatăl. Astfel, Black Pedro vine la bordul „Speranței”.  

Capitolul XXVII

Trecând prin strâmtoarea Magellan, „Speranța” și echipajul ei se confruntă cu uiliaul, un vânt foarte puternic, venit din munți. Făcând promisiuni false, Martin Stricland continuă să ademenească oameni la bordul vasului. Astfel, se adună mai mult de o sută de oameni,  numiți „alcalufi”.

Capitolul XXVIII

După ieșirea din strâmtoare, „Speran…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in