Personaje

Personajele romanului Toate pânzele sus de Radu Tudoran sunt numeroase și foarte bine individualizate, astfel că este foarte ușor să remarci trăsăturile fiecăruia dintre ele, iar apoi să construiești o caracterizare.

Anton Lupan este protagonistul romanului și căpitanul navei Speranța.Portretul acestuia este construit atât prin caracterizare directă, cât și prin caracterizare indirectă, printre trăsăturile sale de caracter remarcându-se curajul, corectitudinea, calmul și bunătatea.

În călătoria lui spre Țara de Foc, Anton Lupan este însoțit de Gherasim, Ieremia, Ismail, Cristea Busuioc, copilul Mihu, Adnana și cățelul Negrilă. Trăsăturile de caracter ale acestor personaje sunt evidențiate prin intermediul aventurilor prin care trec, mai ales că astfel sunt provocate să își depășească atât limitele fizice, cât și psihice. Astfel, aflăm despre Ieremia că este amuzat și îndrăzneț, dar și că mânuiește cu măiestrie flinta, Ismail este prezentat ca fiind un bătrân misterios, în vreme ce Gherasim, marinar din Pireu, este cel mai inimos. Adnana se remarcă prin vocea ei încântătoare, dar și pentru că devine soția lui Anton Lupan.

Citește eseurile de mai jos și învață cum trebuie să structurezi o caracterizare de nota 10.