Comentariu literar

Introducere

În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Toate pânzele sus!” este important să menționezi curentul cultural căruia îi aparține romanul, realismul, dar și apartenența sa la subgenul romanului de aventuri. De asemenea, este esențial să evidențiezi în introducere importanța pe care acest roman o are pentru opera lui Radu Tudoran, fiind unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale. Aici poți menționa temele abordate, specificul mediului descris și noutatea pe care o aduce în literatura acelei vremi.

Ține minte: o introducere bine scrisă va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare.

Exemplu

„Toate pânzele sus!” este un roman de aventuri marine sau un roman de călă…

...

Tema romanului

Pentru a realiza o analiză completă a textului trebuie să menționezi informații referitoare la temă și viziunea despre lume, aceasta din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Romanul de față abordează o singură mare temă, însă aceasta este duală: pe de o parte este urmărit modul în care oamenii fac față unor întâmplări dificile, neobișnuite, extraordinare (evoluția lor externă), iar pe de altă parte este prezentată dorința interioară a omului de a explora teritorii necunoscute, de a trăi aventuri alături de prieteni și oameni iubiți (evoluția lor internă). 

Exemplu

Romanul „Toate pânzele sus!” se distinge de celelalte romane ale vremii sale prin faptul că abordează o temă mai puțin luată în vizor de către scriitori, și anume: aven…

...

Semnificația titlului

Titlul romanului vine din zona profesională a navigației, și reprezintă o comandă pe care o dă căpitanul atunci când e nevoie ca vasul să prindă viteză mai mare. Când vântul e potrivit, și direcția e bună, corabiei i se ridică toate pânzele sus, pentru a se deplasa cu o viteză mai mare.

Nu uita să amintești că titlul e la imperativ deoarece reproduce fidel o comandă nautică. 

Exemplu

Titlul romanului, „Toate pânzele sus!”  reprezintă o expresie nautică, o comandă pe care o dă căpitanul …

...

Rezumat pe părți

Romanul Toate pânzele sus! este structurat în patru părți cuprinzând în total treizeci și patru de capitole, ce prezintă toate detaliile călătoriei goeletei Speranța și a echipajului său. Deoarece peripețiile prin care trec sunt numeroase, iar firul poveștii este unul mai greu de urmărit, recomandăm structurarea rezumatului pe capitole în funcție de cele patru părți ale operei. 

Exemplu de rezumat pe părți pentru Toate pânzele sus!

Prima parte a cărții „La poarta Levantului” (capitolele 1-7), ne prezintă personajul principal, inginerul Anton Lupan, și istoricul acestuia. Orfan de mamă, trăind doar cu tata, tânărul Anton de vreo 17 ani pleacă la studii, în Franța. Acolo el îl cunoaște pe Pierre Vaillant, un alt student la inginerie, precum Anton. Vizitând într-o vacanță orașul lui Pierre, Saint-Malo, Anton află mai multe despre familia acestuia, și se îndrăgostește de marinărit.

Descoperind secretul explorării Țării de Foc de către tatăl lui Pierre, care nu s-a mai întors din expediție, Anton și prietenul său decid ca în viitor să pornească împreună într-o asemenea expediție. După finalizarea studiilor de inginerie, cei doi prieteni pleacă în Istanbul și lucrează la căile ferate, strângând bani pentru expediția lor. După o perioadă, reușesc să își cumpere o goeletă, iar Pierre o încarcă de marfă și pleacă cu ea la Sulina, însă corabia nu ajunge la destinație întreagă.

Anton nu află cu siguranță de ce, iar după un timp, se întoarce în România pentru a afla. Înapoi în Galați, el își adună un echipaj, pornește spre Pireu cu un alt vas, însă la Sulina se …

...

Caracterizarea personajelor

Anton Lupan este personajul principal al operei Toate pânzele sus!, eroul căpitan devenind un model pentru mulți tineri care au apreciat romanul lui Tudoran sau filmul cu același subiect. În realizarea caracterizării acestuia trebuie să ai în vedere metodele de caracterizare (directă, indirectă), precum și trăsăturile fizice și morale evidențiate prin intermediul acestor procedee. Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.

Exemplu

Anton Lupan este personajul principal al operei, fiind căpitanul vasului Speranța, ale cărei călătorii sunt urmărite în romanul „Toate pânzele sus!”. Anton este un personaj masculin, individual, ale cărui trăsături ne sunt prezentate atât în mod direct, din descri…

...

Roman

Poți demonstra apartenența operei „Toate pânzele sus!” la specia romanului făcând referire la trăsăturile acestei specii, precum: apartenența la genul epic, dimensiunile mari ale textului, numărul mare de personaje, descrierea unei acțiuni vaste și complexe, încadrată în timp și spațiu.

Exemplu

Opera „Toate pânzele sus!” aparține speciei romanului, prezentând majoritatea trăsăturilor esențiale ale acestei specii: este o operă epică ce prezintă o acțiune amplă, complexă, clar plasată în timp și spațiu, ce antrenează un număr mare de personaje individualizate și care descrie în mod detaliat realitatea unei epoci și a unui domeniu profesional anume. Romanul este structurat în patru părți și cuprinde în total treiz…

...

Perspectiva narativă

Perspectiva narativă se referă la unghiul din care sunt povestite întâmplările. Îi dedicăm o secțiune aparte deoarece e foarte important dacă o operă este narată la persoana I sau a III-a. De aceasta depinde modul în care n…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in