Comentariu literar
Introducere
În partea de început a oricărui eseu sau comentariu despre „Toate pânzele sus!” este important să menționezi curentul cultural căruia îi aparține romanul, realismul, dar și apartenența sa la subgenul romanului de aventuri. De asemenea, este esențial să evidențiezi în introducere importanța pe care acest roman o are pentru opera lui Radu Tudoran, fiind unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale. Aici poți menționa temele abordate, specificul mediului descris și noutatea pe care o aduce în literatura acelei vremi.
Ține minte: o introducere bine scrisă va impresiona profesorul încă de la început și îți va asigura un punctaj mai mare.
...
Tema romanului
Pentru a realiza o analiză completă a textului trebuie să menționezi informații referitoare la temă și viziunea despre lume, aceasta din urmă influențând într-o mare măsură construcția subiectului și a personajelor. Romanul de față abordează o singură mare temă, însă aceasta este duală: pe de o parte este urmărit modul în care oamenii fac față unor întâmplări dificile, neobișnuite, extraordinare (evoluția lor externă), iar pe de altă parte este prezentată dorința interioară a omului de a explora teritorii necunoscute, de a trăi aventuri alături de prieteni și oameni iubiți (evoluția lor internă).
...
Semnificația titlului
Titlul romanului vine din zona profesională a navigației, și reprezintă o comandă pe care o dă căpitanul atunci când e nevoie ca vasul să prindă viteză mai mare. Când vântul e potrivit, și direcția e bună, corabiei i se ridică toate pânzele sus, pentru a se deplasa cu o viteză mai mare.
Nu uita să amintești că titlul e la imperativ deoarece reproduce fidel o comandă nautică.
...
Rezumat pe părți
Romanul Toate pânzele sus! este structurat în patru părți cuprinzând în total treizeci și patru de capitole, ce prezintă toate detaliile călătoriei goeletei Speranța și a echipajului său. Deoarece peripețiile prin care trec sunt numeroase, iar firul poveștii este unul mai greu de urmărit, recomandăm structurarea rezumatului pe capitole în funcție de cele patru părți ale operei.
...
Caracterizarea personajelor
Anton Lupan este personajul principal al operei Toate pânzele sus!, eroul căpitan devenind un model pentru mulți tineri care au apreciat romanul lui Tudoran sau filmul cu același subiect. În realizarea caracterizării acestuia trebuie să ai în vedere metodele de caracterizare (directă, indirectă), precum și trăsăturile fizice și morale evidențiate prin intermediul acestor procedee. Nu uita să exemplifici trăsăturile conturate prin referire la textul romanului.
...
Roman
Poți demonstra apartenența operei „Toate pânzele sus!” la specia romanului făcând referire la trăsăturile acestei specii, precum: apartenența la genul epic, dimensiunile mari ale textului, numărul mare de personaje, descrierea unei acțiuni vaste și complexe, încadrată în timp și spațiu.
...
Perspectiva narativă
Perspectiva narativă se referă la unghiul din care sunt povestite întâmplările. Îi dedicăm o secțiune aparte deoarece e foarte important dacă o operă este narată la persoana I sau a III-a. De aceasta depinde modul în care n…