Rezumat

Apărut în anul 2016 la editura Polirom, „Disco Titanic” este un roman scris de Radu Pavel Gheo, scriitor bănățean contemporan. La apariția operei de față, autorul era deja cunoscut grație romanului „Noapte bună, copii!”, apărut în anul 2010 și distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. „Disco Titanic” abordează subiecte multiple, printre care se numără: războaiele din Balcani, prietenia, consecințele multiculturalismului, vina individuală și cea colectivă.

Acțiunea romanului are loc în România și Iugoslavia anilor `80, iar apoi, în anii 2000, în Croația (în orașul Split) și în Timișoara. Planul amintirilor se întrepătrunde cu cel al momentului povestirii, astfel încât, deși acțiunea debutează cu cei patru prieteni, trecuți de treizeci de ani (iar unul dintre ei, trecut, chiar de patruzeci), o mare parte a evenimentelor romanului sunt relatate retrospectiv.

„Disco Titanic” începe cu Vlad Jivan (protagonistul), Vivi, Cornel și Loți, aflați împreună la o bere pe malul Begăi. Din discuția lor ne dăm seama de multe dintre caracteristicile Banatului, surprinse în romanul de față: aversiunea față de oltenii mutați în regiune, dorința de independență, precum și atracția pentru muzica sârbească și pentru fosta Iugoslavie. Spre de...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in