Lock

Clasificare

Lock

În această pagină a referatului, îți explicăm prin numeroase exemple cele patru tipuri fundamentale de propoziții categorice. Aceste exemple de propoziții categorice te pot ajuta să rezolvi în mod corect cerințele de un test la logică sau de la bac.

Propoziția universală afirmativă

Formula logică: (+) SaP (-)

Când vorbim de o astfel de propoziție categorică, susținem că Toți S sunt P. În limbajul comun (din afara logicii), înseamnă că orice element care face parte din clasa S este și element al clasei P, prin urmare subiectul este distribuit. Însă predicatul este nedistribuit în acest caz, deoarece reciproca nu e valabilă (adică nu toate elementele din P vor fi și în S). 

Exemplu de propoziție categorică universală afirmativă: Toți copiii de șase ani din parc folosesc leagănele. (De reținut că uneori copula poate fi dedusă, nu trebuie să existe în mod explicit în propoziție)

Deoarece cunoaștem ceva despre toți copiii de șase ani din parc (subiectul propoziției categorice din exemplu), afirmăm că subiectul este distribuit. Când vrem să determinăm distribuția predicatului (copiii care folosesc leagănele) ne vom pune întrebarea: Știm ceva despre toți copii din parc (nu numai cei de șase ani)? Nu, ci doar despre...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in