Lock

Clasificare

Lock

Raportul de contradicție

Două propoziții categorice vor fi considerate ca fiind în raport de contradicție în momentul în care ele vor fi alăturate și se va constata că împreună nu pot fi nici false, dar nici adevărate. 

Aceste raporturi de stabilesc între SaP și SoP și între SeP și SiP, deci propoziții de calitate și de cantitate diferite. 

Exemple:

1. SaP și SoP: Toate femeile au citit romanele Sandrei Brown se află în raport de contradicție cu Unele femei nu au citit romanele Sandrei Brown.

2. SeP și SiP: Nici un fotbalist nu fuge e contradictorie cu Unii fotbaliști fug. 

Notă: Într-un astfel de raport, propoziția care succede celei inițiale se numește contradictorie.

Raportul de contrarietate

Două propoziții se vor afla într-un raport de contrarietate în cazul în care ele nu pot fi în același timp adevărate, însă pot fi în același timp false. Se poate stabili dacă o propoziție e falsă din adevărul celeilalte, însă din falsitatea unei propoziții nu poți face nici o deducție cu privire la cealaltă.

Raportul de contrarietate are loc între SaP și SeP, adică între propoziții universale de calitate opusă. 

Exemplu

Se dă SaP: Toate filmele Marvel sunt de calitate. Universala negativă (SeP) va fi obligatoriu falsă (Niciun film Marvel nu e de calitate). 

  • Cum de sunt ambele false? Pentru că nu poți afirma cu certitudine că absolut toate filmele Marvel ar fi de calitate, nici că absolut nici un film Marvel nu ar fi d
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in