Lock

Raporturi între propoziții categorice

Lock

Urmează să susții un test sau bacul la logică? Propozițiile categorice sunt unele dintre temele de bază din materia la logică. În această secțiune a referatului de logică îți explicăm în detaliu raporturile dintre propozițiile categorice printr-un limbaj clar și exemple lămuritoare.

Înfățișarea celor patru raporturi fundamentale între propozițiile categorice la logică e facilitată cu ajutorul pătratului conceput de filosoful roman Boethius (480-524):

Pentru a determina raporturile logice dintre două propoziții categorice, trebuie să observăm valoarea de adevăr a celei de a doua propoziții, valoare ce decurge din prima. 

Mai concret: Se dă o propoziție de tip SaP: Toate produsele fast-food sunt nesănătoase. 

Notă: Trebuie să plecăm de la premisa că propoziția după care se va stabili raportul cu cea de-a doua este adevărată. În cazul nostru, considerăm că propoziția SaP enunțată anterior este adevărată. Acest fapt e valabil și când lucrăm în general cu propoziții categorice.

  • Dacă propoziția noastă tip SaP va fi succedată de o propoziție de tip SiP (Unele produse fast-food sunt nesănătoase), atunci se va considera SiP ca adevărată (pentru că am afirmat deja că toate produsele fast-food sun...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in