România

Referat despre România în Primul Război Mondial

Cele două războaie mondiale au reprezentant catastrofele secolului al XX-lea, în cadrul luptelor purtate găsindu-și sfârșitul zeci de mii de oameni. Pe lângă această pierdere umană, statele participante au suferit și grave pierderi materiale. Un fapt distinct este acela că cele două conflagrații mondiale s-au purtat între state care făceau parte din alianțe. În cazul Primului Război Mondial, acesta a fost caracterizat de luptele purtate de Antanta împotriva Puterilor Centrale, iar în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, luptele s-au dat între Națiunile Unite și Axa-Roma-Berlin-Tokio.

Primul Război Mondial a fost primul dezastru de asemenea amploare, ale cărui efecte se vor face resimțite la nivelul fiecărui stat participant. Cele două alianțe, Antanta și Puterile Centrale, iau naștere la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, datorită schimbărilor care au loc pe harta politică a Europei.

Pretextul Primului Război Mondial a fost asasinatul de la Sarajevo, unde prințul moștenitor al Austro-Ungariei, Franz Ferdinand, este ucis de un student sârb, Cavrilo Princip, la data de 28 iunie 1914. Contextul internațional scoate însă la iveală adevăratele motive ale declanșării dezastrului mondial. După Congresul de la Berlin din august 1878 Bosnia-Herțegovina este invadată de trupele austro-ungare și ocupată de armată, deși formal era parte a Imperiului Otoman. Invazia însă se lovește de opoziția manifestată de populația musulmană, aliată cu cea creștin-ortodoxă, fapt care a avut drept consecință pierderea uno…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in