Ecaterina Teodoroiu

Cătălina Vasile Toderoiu - cunoscută în istorie ca Ecaterina Teodoroiu - s-a născut la data de 14 ianuarie 1894, în satul Vădeni (care astăzi este un cartier aparținând municipiului Târgu Jiu) și a decedat la data de 22 august 1917 în apropiere de Panciu.

Ecaterina Teodoroiu s-a născut într-o familie simplă, de agricultori și a avut cinci frați și două surori: Nicolae, Eftimie, Andrei, Ion, Vasile, Elisabeta şi Sabina. În satul de baștină și-a început studiile primare, terminându-le la Târgu Jiu. Învățătoarea a trecut-o în catalog cu numele de Ecaterina Teodoroiu. Între anii 1905-1909 a continuat să studieze la Şcoala româno-germană din Târgu Jiu. Studiile liceale le-a făcut la București până în anul 1916 ( la început a frecventat un Gimnaziu-Pension din apropiere de Cișmigiu dorind să ajungă învățătoare, dar în cele din urmă s-a înscris la o școală de infirmiere).

În anul 1913 ia naștere prima asociație de cercetași din România. Astfel la București, Ecaterina Teodoroiu se înscrie în cohorta „Păstorul Bucur”, Arethia Piteșteanu fiind una dintre conducătoare. În vara aceluiași an se înoarce la Târgu Jiu, unde va activa într-o cohortă de cercetași numită  „Domnul Tudor”.

După intrarea României în Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu a fost asistentă în Regimentul 18 Gorj, unde lupta și fratele său Nicolae.

Ni s-a păstrat o scrisoare scrisă de Ecaterina către comandantul Diviziei 2 Infanterie (care din păcate nu este datată); această scrisoare redă cel mai bine acțiunile ei, cele până în prima parte a anului 1917, cerând să fie primită din nou în armată:

„Prin aceste rânduri subsemnata Ecaterina Teodoroiu din comuna Vădeni lângă Târgu Jiu îmi permit să vă supun Domniei Voastre viaţa mea de până acum în calitate de cercetaşă româncă, de soldat voluntar-femeie şi, în sfârşit, prin ce împrejurări am ajuns la dumneavoastră ca să vă cer protecţie părintească şi o îndrumare din punct de vedere...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in