Rezumat

Mândrie și prejudecată” este numele unui roman faimos, scris de Jane Austen. Cel de-al doilea roman al autoarei, a fost publicat pentru prima dată în anul 1813, în data de 28 ianuarie. În anul 1954, romanul a fost desemnat de către William Somerset Maugham (dramaturg și prozator englez) drept unul dintre cele mai bune zece romane ale lumii.

Acțiunea romanului este clădită în jurul orgoliului de clasă al domnului Darcy și al prejudecății tinerei Elizabeth Bennet față de acesta. Familia Bennet se compune din: domnul și doamna Bennet și cele cinci fiice ale lor: Jane, Elizabeth, Mary, Catherine (Kitty) și Lydia. Întrucât nu aveau niciun fiu care să moștenească proprietatea familiei, doamna Bennet își face un scop din realizarea a cel puțin o căsătorie pentru una dintre fiicele sale. Astfel, în momentul în care sosește domnul Bingley, un burlac bogat care închiriază moșie în apropiere, doamna Bennet insistă să i le prezinte pe fiicele sale. Domnul Bennet acceptă să-l viziteze pe domnul Bingley, dar fetele îl cunosc la balul organizat de Sir Lucas, un vecin al familiei. 

Domnul Bingley sosește în compania celor două surori ale sale, Caroline și doamna Hurst, împreună cu soțul celei din urmă, și cu bunul său prieten, domnul Darcy. El manifestă o vădită simpatie pentru Jane, fiica cea mare a soților Bennet. Domnul Darcy, în schimb, pare ursuz, refuzând să danseze cu persoane necunoscute și chiar să lege noi prietenii. Deși este mai arătos și mai bogat decât Bingley, atitudinea sa îl îndepărtează de posibilitatea apropierii de vreuna dintre domnișoarele prezente la bal. În scurt timp, ajunge să fie antipatizat de toată lumea. Când își exprimă, cu voce tare, părerea în legătură cu Elizabeth, spunând despre ea că era „acceptabilă, dar nu îndeajuns de frumoasă încât să-l tenteze”, fata îl aude. 

Între timp, Domnul Bingley dansează cu Jane toată seara, urmând ca, în dimineața următoare, doamna Bingle…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in