Rezumat

„Portretul lui Dorian Gray” este un roman scris de celebrul autor Oscar Wilde în 1890 și publicat la Londra, în același an. Opera abordează tema prețului plătit în schimbul iluziei tinereții și a frumuseții durabile, în mijlocul unei societăți care valorează aparențele mult mai mult decât esența. Considerat a fi imoral și nepotrivit pentru ochii publicului larg, romanul s-a confruntat cu critici dure la apariția lui, deși astăzi este apreciat conform adevăratei sale valori.

Textul debutează în atelierul pictorului Basil Hallward, care se află în decurs de a finisa cel mai recent portret realizat de el, înfățișând un bărbat tânăr. Când acesta primește o vizită de la Lordul Henry, este întrebat cine îi servise drept model, dar pictorul nu-l poate ajuta cu informația cerută, întrucât omul dorise ca identitatea lui să rămână secretă. Hallward insistă că, dacă ar expune vreodată tabloul, publicul ar avea acces la cele mai ascunse și profunde sentimente din sufletul său. Informația îi scapă, însă, recunoscând că modelul lui fusese Dorian Gray, care sosește la atelier la scurtă vreme după această conversație. 

Influența Lordului Henry asupra lui Dorian este malefică, acesta insistând asupra necesității de a păstra și îngriji frumusețea și tinerețea, insistând asupra efemerității lor. Dorian se îngrozește, gândindu-se la propria degradare și contemplând posibilitatea de a-și vinde propriul suflet pentru a…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in