Piramida patrulateră regulată

În această parte a capitolului 3, intitulat Tipuri de piramidă, vom studia piramida patrulateră regulată și trunchiul de piramidă patrulateră regulată.

Accesând subcapitolul Piramida patrulateră regulată vei afla afla cum se construiesc atât piramida patrulateră regulată, cât și trunchiul de piramidă patrulateră regulată, care sunt elementele acestora și cum arată o piramidă patrulateră regulată când este desfășurată.

Definiție: Piramidă patrulateră regulată

Piramida care are ca bază un pătrat, iar înălțimea trece prin centrul bazei se numește piramidă patrulateră  regulată.

...

De asemenea vom vedea cum calculăm aria totală, aria totală și volumul acestor corpuri geometrice.

La sfârșit vom avea pentru piramida patrulateră regulată probleme rezolvate în care vom aplica formulele învățate. Desigur, profesorii noștri au pregătit și pentru trunchiul de piramidă patrulateră regulată câteva probleme.

Problemele pentru piramida patrulatetă regulată, cât și pentru trunchiul acestui tip de piramidă sunt enunțate mai jos.

Problema 1

Avem o piramidă patrulateră regulată VABCD, care are toate muchiile de 12 cm. Să se calculeze lungimea înălțimii piramidei și volumul piramidei.

Problema 2

O piramidă patrulateră regulată VABCD are apotema de 20 cm și înălțimea de 16 cm. Să se calculeze aria totală și volumul piramidei.

Problema 3

Fie piramida patrulateră regulată VABCD cu AB = 16 cm, iar triunghiul VAC este echilateral. Să se calculeze aria totală și volumul piramidei.

Problema 4

Într-un trunchi de piramidă patrulateră regulată, latura bazei mari este = 32 cm, latura bazei mici este= 24 cm și apotema trunchiului a_t = 5 cm. Să se calculeze aria laterală, aria totală, înălțimea și volumul trunchiului.

Problema 5

În trunchiul de piramidă patrulateră regulată ABCDA’B’C’D’ se cunosc AB = 20 cm, A’B’ = 12 cm și înălțimea OO’ = 3 cm. Să se calculeze volumul și aria laterală a trunchiului.

Problema 6

Un trunchi de piramidă patrulateră regulată are \begin{align*} A_B \end{align*} = 100 \begin{align*} \text{cm}^2 \end{align*}, \begin{align*} A_b \end{align*} = 16 \begin{align*} \text{cm}^2 \end{align*} și \begin{align*} A_l \end{align*} = 140 \begin{align*} \text{cm}^2 \end{align*}. Să se calculeze apotema, înălțimea și volumul trunchiului.

Citește cu încredere acest subcapitol și află cum se rezolvă corect problemele cu piramidă patrulatetă regulată și cu trunchiul de piramidă patrulateră regulată.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in