Demonstrație basm

Citind acest material vei vedea care sunt caracteristicile basmului și câte dintre acesta se regăsesc în opera lui Ispirescu. Astfel, vei știi exact care sunt informațiile pe care trebuie să le conțină un eseu în care demonstrezi că Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este un basm. De asemenea, vei afla informații despre tema basmului, semnificația titlului și îți vei aminti secvențe importante legate de firul epic.

„Această promisiune devine laitmotivul basmului, sugerându-se astfel că omul găsește sens în propria existență doar prin ideea depășirii condiției sale. Din această promisiune derivă motivul dorinței imposibile, apărut odată cu înaintarea în vârstă a copilului, care, la vârsta de cincisprezece ani, hotărăște să pornească în căutarea celor promise la nașterea sa.

Observăm apoi motivul probelor depășite, întâlnit în majoritatea basmelor cu scopul de a evidenția însușirile excepționale ale eroului, fie pentru a-și găsi soția potrivită, fie pentru a face ca binele să triumfe. Făt-Frumos găsește calul, care simbolizează spiritualitatea. Calul îl sfătuiește pe băiat să caute hainele și armele tatălui său, pe care acesta le purta pe vremea când era flăcău, să le curețe și să le ia cu el la drum.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in