Rezumat

Citind rezumatul basmului Greuceanu îți vei aminti cum trebuie structurat un astfel de material și care sunt informațiile de care trebuie să ții cont pentru a fi complet. Accesează rezumatul basmului „Greuceanu” și îți vei aminti detalii despre personajul principal, vei afla care este tema basmului, ce semnifică titlului sau alte detalii care îți vor fi de folos pentru ora de limba și literatura română.

Timpul acțiunii este imprecis («odată»), trăsătură tipică basmelor. În deschiderea operei aflăm, însă, despre mâhnirea împăratului Roșu, cauzată de furtul soarelui și al lunii de către niște zmei. În ciuda faptului că trimisese mulți voinici să le răscumpere și oferise chiar mâna fiicei lui drept recompensă, nimeni nu reușise să ducă sarcina la bun sfârșit. Conform unui raționament popular în vremea în care se petreceau toate acestea, împăratul le tăiase capetele tuturor voinicilor, fiindcă eșuaseră.

Într-o zi, însă, apare Greuceanu, care îl convinge pe împăratul Roșu să cruțe viața a doi voinici a căror soartă era identică cu cea a luptătorilor dinaintea lor. Apoi decide el însuși să-și încerce norocul. Pleacă, astfel, la drum împreună cu fratele său, iar cei doi trec întâi pe la Faurul-Pământului, care îi îndrumă și le dă sfaturi privind călătoria riscantă la care se supuseseră. Apoi, construiește chipul lui Greuceanu din fier și recomandă ca acesta să fie ținut mereu în foc. Când cei doi se despart, fiecare dintre ei ia jumătate dintr-o basma și lasă un cuțit înfipt în pământ pe locul despărțirii. Astfel, cine avea să vadă basmaua ruptă sau cuțitul ruginit va ști că celălalt pierise...”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in