Rezumat

„Cele trei rodii aurite” este titlul unui basm cules de Petre Ispirescu. Editor, folclorist, povestitor și scriitor român, Ispirescu a lăsat literaturii române o moștenire impresionantă de basme populare, repovestite cu măiestrie și reunite în volumul intitulat „Legendele și basmele românilor. Ghicitori și Proverburi”, publicat în anul 1872.

Acțiunea începe într-o zi când, privind pe fereastră, un fiu de împărat zărește o bătrână, care se îndrepta către o fântână, dorind să ia apă. Pentru a se distra pe seama ei, acesta aruncă o piatră în direcția fântânii, spărgând vasul pe care bătrâna îl ducea cu sine. Dându-și seama de unde venise piatra, femeia aruncă asupra lui un blestem: „Până nu vei găsi cele trei rodii aurite, să nu te însori, dragul mamii”.

Așadar, tânărul decide să pornească numaidecât în căutarea rodiilor aurite. Îi cere tatălui său să-i pregătească trei rânduri de „haine de fier” (armură), întrucât urma să plece într-o călătorie lungă. Într-adevăr, după un an de zile de bătut lumea în lung și-n lat, feciorul de împărat nu găsise nici una dintre cele trei rodii. Decide ca, dacă nu descoperea nici un indiciu privind ceea ce căut...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in