Definiție

Conceptul prin care se evidențiază punctul de vedere al instanței numită narator, raportat la modul narativ de expunere, alături de personajele care sunt integrate în spațiul ficțiunii artistice se numește perspectivă narativă. Literatura română este o oglindire a unei perspective narative variate.

Ca să poți scrie un eseu bun, trebuie să te familiarizezi cu subiectul operei ce urmează să o analizezi. După aceasta, este important să știi ce conține un astfel de eseu și ce elemente trebuie luate în considerare atunci când realizezi un astfel de eseu.

Pentru început trebuie să știi ce reprezintă fiecare element din cadrul eseului ca: perspectiva omniscientă, subiectivă sau obiectivă, tipuri de naratori, instanțele comunicării narative și mărcile subiectivității narative, precum și cum trebuie ilustrate acestea folosindu-te de acțiunea romanului sau a nuvelei.

Proza narativă tradițională este dominată de instanța narativă numită narator omniscient, ilustrată în literatura româna de Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon sau de Ion de Liviu Rebreanu.

Proza modernă este caracterizată de focalizarea internă, ce presup...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in