Trăsăturile de personalitate la Allport

Una dintre cele mai frecvente întrebări de la bacalaureatul la Psihologie este legată de teoria trăsăturilor de personalitate a lui Allport. În această secțiune a referatului explicăm această teorie, pentru ca tu să poți recunoaște și diferenția între trăsăturile cardinale, centrale și secundare ale indivizilor.

Fragment din referat despre teoria lui Allport și personalitatea lui Napoleon Bonaparte analizată cu ajutorul acestei teorii:

Caracteristici generale

Potrivit lui Gordon W. Allport, la baza personalității stau trăsăturile de personalitate, ce contribuie la structurarea personalității în ansamblu. 

Tendința generală în psihologie este de a considera trăsăturile de personalitate ca descriptori ai comportamentelor individului. Cu alte cuvinte, trăsăturile descriu, se referă la tipul de comportament pe care îl are un individ. De exemplu, o trăsătură de personalitatea poate să fie altruismul, ce descrie o serie de comportamente de ajutorare a celorlalti si interesul față de ceilalți pe care individul le manifestă.

În plus, din perspectiva lui Allport, personalitatea indivizilor influențează comportamentul lor, trăsăturile de personalitate determinând...

...

Ierarhizarea trăsăturilor de personalitate

Conform lui Allport, trăsăturile de personalitate determină comportamentul unui individ în proporții diferite. Drept urmare, ele au fost ierahizate în următorul mod: trăsături cardinale, trăsături centrale si trăsături secundare.

  • Trăsăturile cardinale sunt în general în număr de 2-3 și definesc individul în mod fundamental. Ele influențează toate aspectele principale ale vieții unui individ, ampretând comportamentele individului in mod general. Drept urmare, deseori un individ este identificat de ceilați prin intermediul acestor trăsături.

Exemple de trăsături cardinale sunt: altruismul, ...

Exemplu de la Bac. Personalitatea lui Napoleon Bonaparte

Frecvent, cerințele din cadrul bacului la Psihologie vizează analizarea personalității din perspectiva teoriei lui Allport. Unul dintre personajele ale cărui personalitate trebuie să o analizei la bac este cea a lui Napoleon Bonaparte

Mai jos poți citi un exemplu de astfel de cerință din cadrul Sesiunii iunie 2021 a Bacului la Psihologie, Subiectul al III-lea, și rezolvarea acesteia.

Cerința D. Citiți cu atenție...

...

Accesează partea aceasta a referatului pentru a putea citi rezolvarea cerinței, mai precis, cum poate fi analizată personalitatea lui Napoleon Bonaparte din perspectiva teoriei lui Allport.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in