Rezumat

În acest rezumat al operei Ciulinii Bărăganului de Panait Istrati profesorii specializați cu care colaborează echipa Liceunet au inclus cele semnificative detalii ale romanului, reușind astfel să redea cât mai complex drumul pe care îl parcurg personajele principale ale operei, Marin și Matache. Folosește acest eseu în care găsești rezumatul romanului Ciulinii Bărăganului pentru o pregătire mai bună la școală și pentru a învăța cum trebuie structurat un eseu de acest fel.

„Romanul propriu-zis începe cu descrierea Bărăganului, un peisaj aproape golit de vegetație, pustiu, arid din cauza secetei. Teritoriul este supus în mod constant vânturilor reci și puternice venite din est. Astfel, cadrul natural, în special cel vegetal, devine metafora centrală a romanului, reprezentând un simbol al greutăților suferite de o anumită pătură socială a poporului român: țărănimea.

O familie se stabilește în Lăteni, un sat din Bărăgan situat în apropierea brațului dunărean Borcea. Observând că în Lăteni exista pește din belșug, oamenii se așteptaseră ca acest aspect să le ușureze existența îndelung marcată de sărăcie. Din nefericire, tocmai această abundență a peștelui era motivul pentru care vânzarea acestuia nu aducea un profit semnificativ. Tatăl, pe nume Marin, era pasionat de cântatul la fluier, precum și un foarte bun gospodar și bucătar. Contrar obiceiului, ....”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in